Rundveehouderij

Nieuws 949 x bekeken

COKZ druk met Gouda- en Edam-Holland-dossier

Leusden - De introductie van beschermde kaassoorten als Gouda en Edam Holland geeft het tuchtgerecht van zuiveltoezichthouder COKZ flink extra werk. Dat blijkt uit het jaarverslag van de organisatie.

In 2010 werden slechts tien tuchtzaken in verband met de kaaskwaliteit behandeld en werden voor €1.350 aan boetes uitgeschreven. In 2012 (het jaar dat de eerste Gouda- en Edam-Holland-kazen op de markt kwamen) liep dat op tot zestien zaken en €2.300 aan boetes. Vorig jaar werden 50 tuchtzaken behandeld en werd voor €32.900 aan boetes opgelegd.

De meeste boetes zijn opgelegd vanwege onjuiste vet- en vochtgehaltes in de kazen. Onjuiste etikettering is sporadisch geconstateerd en als dat het geval was, dan bleek dat terug te voeren op een vergissing. Fraude heeft het COKZ niet vastgesteld.

De verdrievoudiging van het aantal tuchtmaatregelen komt zowel door de andere dossier-eisen voor Gouda- en Edam-Holland-kazen als door de verlaging van de drempel om zaken mondeling te kunnen behandelen. De laatste jaren, tot de komst van beschermde Gouda- en Edam-Holland-kazen, werden eigenlijk geen boetes meer opgelegd bij de kaascontrole. Via aanhoudend toezicht werd geprobeerd fouten te corrigeren. In de nieuwe productdossiers wordt geëist dat weer wordt beboet bij overtredingen. Daarnaast is de grens voor het mondeling behandelen van zaken verlaagd. Eerder werden alleen zaken met een boetevoorstel vanaf €2.450 mondeling behandeld. Nu ligt de grens bij een voorstel van €245.

Overigens behandelt het tuchtgerecht van het COKZ alleen zaken die betrekking hebben op in Nederland geproduceerde kaas en andere zuivel. Op importkaas met afwijkingen of onjuiste etikettering controleert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Of registreer je om te kunnen reageren.