Rundveehouderij

Nieuws 592 x bekeken 3 reacties

Brits crisisberaad over rundveeprijzen

Londen – De Britse staatssecretaris voor landbouw George Eustice heeft alle partijen in de rundveesector voor volgende week uitgenodigd voor een al eerder aangekondigd crisisberaad over de scherp gedaalde veeprijzen.

Eustice wil onder meer bespreken waar die prijsdaling door veroorzaakt wordt maar gaat ook kijken naar de mogelijkheden om de export van Brits rundvlees op te voeren. Bovendien wil hij de veehouders zelf voorhouden om hun productiviteit verder op te voeren. ''De vooruitzichten voor de sector zijn goed, mits de producenten erin slagen om efficiënter te werken. Andere sectoren binnen de landbouw hebben het op dat gebied duidelijk beter gedaan.''

Laatste reacties

  • geen boer

    het probleem voor de west-europese roodvleessector is de mondiale concurrentie waardoor west-europa onrendabel wordt. Hier in NL niet veel roodvlees, maar in de UK, Frankrijk en Duitsland een behoorlijk probleem. Vooral de franse overheid, altijd beducht op verpaupering van het extensieve platteland, zal moeilijk van in Brussel verboden subsidiëring af te houden zijn.

  • pinkeltje

    De politiek vindt toch dat we minder vlees moeten eten? Dan hoeft de politiek zich toch ook geen zorgen te maken wanneer vleesproductie niet meer rendeert? Kunnen die veehouders er meteen mee stoppen want dat is toch de bedoeling?

  • MichaelPeeters

    Het grootste probleem voor de west-europese roodvleesproductie is de kleinschaligheid en intensivering van een van nature uit extensief productieproces. Rundvlees afwerken (mestperiode) is wel intensief, maar de ganse (op)fok is beter en goedkoper te doen op extensieve wijze. daarvoor is de grond in West-Europa op de meeste plaatsen te goed. Op potentiële akkerbouwgronden is het logisch dat je niet rendabel aan extensieve grasproductie komt, daarvoor is de meerwaarde die je creëert door kalverproductie te klein, en daar wringt het schoentje. onze afmest is wel rendabel, zeer rendabel zelfs wegens de goede beschikbaarheid van industriële nevenproducten, het is het mager vee dat ons de das om doet tov veel extensievere gebieden / kuddemanagement. maar daarvoor lopen er teveel mensen in West-Europa en is de grond te goed.

Of registreer je om te kunnen reageren.