RundveeNieuws

Zoutzuurlekkage bij FrieslandCampina

Bedum – Bij FrieslandCampina aan het Boterdiep in Bedum heeft in de nacht van donderdag op vrijdag zoutzuur gelekt, bevestigt FrieslandCampina.

Dit werd veroorzaakt door een defecte drukmeter. Rond 01:20 uur werd de brandweer van Bedum opgeroepen omdat het ging om een OGS, een ongeval met gevaarlijke stoffen.

Drie brandweermensen zijn in chemiepakken de fabriek binnengegaan en meldden een klein lek. De lekkage zorgde ervoor dat dampen vrijkwamen, deze zijn door middel van een waterscherm neergeslagen. Nadat het lek gelokaliseerd was, is dit deel van de installatie afgesloten. Er is 60 tot 100 liter zoutzuur vrijgekomen, dat is opgevangen in een opvangbak. De stof is daardoor niet buiten het terrein van de fabriek gekomen. De wegen rondom de melkfabriek waren uit voorzorg tijdelijk afgesloten maar het lek heeft geen gevaar gevormd voor de directe omgeving. De brandweer is nog een groot deel van de nacht bezig geweest het zoutzuur te verdunnen met water. Dit verdunde mengsel kan dan door de zuiveringsinstallatie van de fabriek verwerkt worden.

Beheer
WP Admin