Rundveehouderij

Nieuws 18 reacties

Wakker Dier wil geiten de wei in

Amsterdam - Melkgeiten moeten ook allemaal de wei in, net als koeien. Dat is de teneur van een nieuwe reclamecampagne op de radio van de Stichting Wakker Dier.

De organisatie maakt zich ook zorgen over de toenemende intensivering van de melkgeitenhouderij. Campagneleider Sjoerd van de Wouw: "Het gemiddelde bedrijf telt volgens het CBS al duizend geiten en de schaalvergroting gaat maar door. Ik zou zeggen: dwaal nou niet af richting de intensieve veehouderij."

Van de Wouw signaleert dat de melkgeitenhouderij nog niet helemaal zo intensief is als de varkens en pluimveehouderij, "maar gerekend naar aantallen zijn alle melkgeitenbedrijven gemiddeld al in te delen in de categorie megabedrijf."

Wakker Dier wil een einde maken aan de situatie dat melkgeiten 'levenslang opgesloten' zitten, in een kleine leefruimte, terwijl ze al zo'n 1.000 liter melk per jaar moet produceren. Ook is er kritiek op het onthoornen van gehoornde geiten, op de langdurige stalverlichting en de met ingespoten hormonen doorgevoerde 'bronstsynchronisatie'. De behandeling van geitenlammetjes en bokjes kan volgens Wakker Dier ook beter.

Wakker Dier eist niet voor alle dieren volledige weidegang. Bedrijven met te weinig grond zouden in ieder geval uitloop kunnen toepassen. Het liefst zou de organisatie echter zien dat alle melkgeitenhouders overstappen naar een biologische bedrijfsvoering.

Van de Wouw is niet bang dat de campagne van Wakker Dier stuit op weerstand van burgers in Noord-Brabant, die zich zorgen maken over  extra risico op Q-koorts. Wakker Dier heeft dit niet onderzocht, maar vindt het wel een omgekeerde situatie als geiten vanwege de angst voor Q-koorts binnen zouden moeten blijven.

Laatste reacties

 • pinkeltje

  'Het liefst zou de organisatie echter zien dat alle melkgeitenhouders overstappen naar een biologische bedrijfsvoering.' Dat valt nog mee. Ik had verwacht dat ze liever zouden zien dat we allemaal stoppen met eten. Wellicht dat ze ook willen dat het voor de consument ook allemaal heel betaalbaar blijft?

 • Burnetti

  '...Van de Wouw is niet bang dat de campagne van Wakker Dier stuit op weerstand van burgers in Noord-Brabant, die zich zorgen maken over extra risico op Q-koorts. Wakker Dier heeft dit niet onderzocht, maar vindt het wel een omgekeerde situatie als geiten vanwege de angst voor Q-koorts binnen zouden moeten blijven...'

  Wanneer meneer van der Wouw de actuele berichten over Q-koorts verspreiding had bijgehouden zou hij weten dat weidegang de kans bij abortussen buiten vergroot dat bij een besmet bedrijf de sporevormende bacterie veel meer in de omgeving verspreid.
  Mestbeheer wordt door volledige weidegang onmogelijk.

  Weidegang tijdens de lammertijd geeft bij Q-koortsbesmette bedrijven risico's voor de volksgezondheid.

 • wvb

  Organisatie die leeft van donateurs zelf te lui om te werken alleen zakken vullen moeten steeds weer met een verhaal komen om geloofwaardig te blijven lees geldstroom op gang houden zodat ze met niks doen toch aan het vreten blijven meestal binnen ipv hele jaar buiten gewoon links laten liggen en zeker geen aandacht aan schenken aan zo,'n stelletje lamzakken

 • jan van den broek

  Ik hoop dat deskundige Van der Wouw ,komt kijken als de weidegang wordt begonnen .Hij weet niet dat hij dan Q-koorts kan krijgen, vraag of hij zijn collegae Wakkere Diertjes meebrengt, liefst allemaal en wakker dier is door Q -koorts aangetast.
  Als 50 % dodelijk is wordt het zeer verleidelijk om hun uit te nodigen.

 • Elevage

  Geiten blijven binnen ivm Q-koorts, de omgekeerde wereld volgens wakker dier.
  Nou dan heb ik een goed plan: de geitenhouder maakt een schema, waarvolgens hij de geiten naar buiten laat en op de tijden dat de geiten buiten zijn blijven de mensen binnen!
  Een naaktslak heeft nog meer hersens.............. misschien kunnen ze daar bij WD trouwens een actie voor starten: het breien van truien voor naaktslakken, zijn ze weer even van de straat.

 • koestal

  WD wil weer terug naar de tijd van Ot en Sien,ze denken dat ze geschiedenis weer kunnen terugdraaien

 • lezertje

  Als die Q-koorts zo erg zou zijn dan zou bijna elke geitenhouder
  Q-koorts moeten hebben maar ik heb nog nooit gehoord dat
  een geitenhouder Q-koorts heeft.

 • veldzicht

  Wakker dier wil dit, wakker dier eist dat,voorlopig heeft wakker dier nog helemaal niks te willen en te eisen, zoveel heeft wakker dier nog niet berijkt bij de consument zie de plofkip dus zou ik voorlopig nog
  maar .n toontje lager zingen voor je je hand weer overspeelt.

 • joannes

  Weer een Politiek standpunt van een minderheid die Politiek regels bevecht op vinden en voelen. Wat stelt het LTO er tegenover? Kunnen ze óók een Politiek standpunt innemen, waarvoor en mee een tegenwicht geboden wordt? Of..... gaan ze zich weer technisch verdedigen in een overleg waarin ze terrein weggeven aan die minderheid. Laat het aub niet op z´n beloop want hoe langer zoiets smort de te groter de schade die onherstelbaar wordt.

 • alco1

  @Joannes. Het LTO en o.a. @mozes zullen zeggen. 'We kunnen wel wat willen, maar de consument bepaalt.

 • Broes

  Heeft iemand nog belangstelling voor een net gebouwde geitenstal voor ca. 7000 geiten? De eigenaar is inmiddels failliet. Wie volgt?

 • Barneveldsei

  Broes , aan melkgeiten wordt een boterham verdiend . dus of de bank of geiten houder zijn bang geworden .

 • Burnetti

  @lezertje
  Q-koorts is lang alleen een beroepsziekte geweest die onder agrariers zoals geiten- en schapenhouders en slachters het meest voorkwam.
  Als je nog nooit van geitenhouders met Q-koorts hebt gehoord heb je je nog nooit in Q-koorts verdiept.

  Na de grootste Q-koorts epidemie van de wereld in Nederland 2006-2010 zijn veel geitenhouders besmet geraakt. Een aantal heeft zijn bedrijf op moeten geven vanwege gezondheidsproblemen door de ziekte.

  De Q-koortsbacterie zit gewoon nog in het milieu en onder de juiste omstandigheden vlamt de epidemie gewoon weer op.
  Let op als de vaccinatieplicht vanwege kosten eraf gaat....

 • japke33

  Als we nu alle mensen in de stallen gaan huisvesten, en alle dieren vrij rond laten lopen in Nederland. Dan heeft WD vast niks meer te zeuren ;)

 • geitenboertje

  Ik zou ze wel een uit willen nodigen en het leven van onze geiten willen vergelijken met alle konijnen in de hokken en de vogels in de kooitjes of moeten die nu ook overdag los naar buiten ? Een geit geeft echt geen melk als hij niet gelukkig is en ze willen ook graag bij elkaar zijn omdat het een kuddedier is maar wakker dier kijkt vanuit een mens naar dieren en niet vanuit het dier zelf. Een geit houdt niet van natte tenen en niet van de hete zon, niet van regen en sneeuw dus heel veel dagen van het jaar zullen ze er niet gelukkiger van worden als ze naar buiten moeten .

 • heinwosten

  Laat ze eerst zelf maar in de wei lopen met deze temperaturen een koe en geit is binnen beter af!

 • koeboertje

  Iedereen komt een keer aan de beurt bij wd hoe goed je het ook doet !
  En ze kunnen makkelijk scoren bij de bevolking want die zijn gevoelig voor de uitspraken van wd.
  Om dit fenomeen voor te zijn moeten we zelf meer in de publiciteit komen door onze bedrijven en werkwijze te laten zien aan diezelfde bevolking.

 • Elevage

  zolang het geld van de poscodeloterij nog niet op is, gaan we nog van alles horen!

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.