Rundveehouderij

Nieuws 2872 x bekeken

Waddenvlees zet in op regionaal keurmerk

Dokkum - Runderslachter Waddenvlees hoopt wekelijks tot 250 Noord-Nederlandse runderen te kunnen wegzetten onder het Waddengoud-keurmerk. De onderneming is bezig met proefslachtingen hiervoor.

Dit zegt Adolf Kuipers, directeur van Waddenvlees. Het Waddengoud-keurmerk wordt gepositioneerd tussen gewoon en biologisch rundvlees. Voor de afzet zijn afspraken gemaakt met de retail in Noord-Nederland.

Tot nu toe ontbrak rundvlees nog in de Nederlandse productenreeks met een Waddengoud-keurmerk. Er zijn al wel diverse andere producten onder dit keurmerk, zoals granen/brood, zuivel, groente, fruit en aardappelen.

In Duitsland en Denemarken, waar het keurmerk ook bestaat, is al wel Waddengoud-rundvlees op de markt. Voor de aanvoer mikt Waddenvlees op dieren van veehouders uit Groningen, Friesland en een deel van Noord-Holland. Dieren mogen afkomstig zijn van bedrijven tot 25 kilometer uit de kust. De veehouders kunnen voor de aangeboden runderen een toeslag krijgen van 15 cent per kilo. Voorwaarde is wel dat de veehouders aan weidegang moeten doen en/of een vorm van natuurbeheer.

De runderen worden geslacht in Dokkum. Daar worden ook gangbare runderen geslacht en biologische dieren. Het uitbenen gebeurt in het slachthuis in Makkum. Dat is eind 2013 gekocht door Henk Visser, die ook deelneemt in Waddenvlees. Visser drijft daarnaast de bedrijven Noordvee en Noordvee & De Bruijn. Dit laatste samen met veehandelaar Teunis de Bruijn uit Oudewater.

Of registreer je om te kunnen reageren.