RundveeNieuws

Dijksma verwacht toch nog zachte landing

Athene – Staatssecretaris Sharon Dijksma denkt dat er toch nog een zachte landing komt voor melkveehouders bij de overschrijding van het melkquotum bij de afschaffing van de quotering.

Dat meldt de staatssecretaris zelf op Twitter.

Nederland werkt samen met Oostenrijk en Duitsland aan een voorstel dat in juni een meerderheid zou moeten krijgen in de Europese raad van landbouwministers. Dijksma zegt daarover dat ze optimistisch is.

In Athene hebben Nederland, Duitsland en Oostenrijk afgesproken in juni een concreet voorstel op tafel te leggen. Dijksma wil daar inhoudelijk nog niets over kwijt. Zij laat weten dat  landen die voorheen de deur dicht hielden nu bereid zijn om te praten. Er zijn, zegt Dijksma, nog maar een paar landen nodig om een meerderheid in de raad te krijgen.

De zachte landing bij de omschakeling naar een quotumloos tijdperk in de melkveehouderij houdt in de praktijk in dat melkveehouders kunnen anticiperen op de nieuwe situatie. In de praktijk betekent dat een overschrijding van het melkquotum.

Om na het aflopen van de melkquotering in april 2015 de superheffing te kunnen ontlopen, is de zogenoemde zachte landing nodig. Die komt er op neer dat de melk die te veel geproduceerd is in het ene land, wordt verevend met de onderschrijding in andere landen.  In de afgelopen jaren hebben Europese melkveehouders in totaal minder melk geproduceerd dan op grond van de  toegekende quota geoorloofd was.

Tot nu toe heeft noch de raad van landbouwministers, noch de Europese Commissie veel heil gezien in het Nederlandse idee. Europees landbouwcommissaris Dacian Ciolos zag het plan voor een zachte landing als een versnelling van de afschaffing van de quotum, wat in strijd zou zijn met de afspraken die daarover gemaakt zijn. Een aantal landen – waaronder Nederland – heeft gevraagd of het opleggen van een superheffing in 2015 na het verstrijken van het quotumtijdperk nog wel juridisch houdbaar is. Het antwoord van de juridisch experts daarop is ‘ja’.

In eerdere overleggen tussen de landbouwministers is Dijksma (samen met  haar collega’s uit onder meer Duitsland, Oostenrijk, Denemarken, Ierland en België) er niet in geslaagd de overgangsregeling rond te krijgen.

Beheer
WP Admin