Rundveehouderij

Nieuws 2783 x bekeken 14 reacties

Dijksma verwacht toch nog zachte landing

Athene - Staatssecretaris Sharon Dijksma denkt dat er toch nog een zachte landing komt voor melkveehouders bij de overschrijding van het melkquotum bij de afschaffing van de quotering.

Dat meldt de staatssecretaris zelf op Twitter.

Nederland werkt samen met Oostenrijk en Duitsland aan een voorstel dat in juni een meerderheid zou moeten krijgen in de Europese raad van landbouwministers. Dijksma zegt daarover dat ze optimistisch is.

In Athene hebben Nederland, Duitsland en Oostenrijk afgesproken in juni een concreet voorstel op tafel te leggen. Dijksma wil daar inhoudelijk nog niets over kwijt. Zij laat weten dat  landen die voorheen de deur dicht hielden nu bereid zijn om te praten. Er zijn, zegt Dijksma, nog maar een paar landen nodig om een meerderheid in de raad te krijgen.

De zachte landing bij de omschakeling naar een quotumloos tijdperk in de melkveehouderij houdt in de praktijk in dat melkveehouders kunnen anticiperen op de nieuwe situatie. In de praktijk betekent dat een overschrijding van het melkquotum.

Om na het aflopen van de melkquotering in april 2015 de superheffing te kunnen ontlopen, is de zogenoemde zachte landing nodig. Die komt er op neer dat de melk die te veel geproduceerd is in het ene land, wordt verevend met de onderschrijding in andere landen.  In de afgelopen jaren hebben Europese melkveehouders in totaal minder melk geproduceerd dan op grond van de  toegekende quota geoorloofd was.

Tot nu toe heeft noch de raad van landbouwministers, noch de Europese Commissie veel heil gezien in het Nederlandse idee. Europees landbouwcommissaris Dacian Ciolos zag het plan voor een zachte landing als een versnelling van de afschaffing van de quotum, wat in strijd zou zijn met de afspraken die daarover gemaakt zijn. Een aantal landen - waaronder Nederland - heeft gevraagd of het opleggen van een superheffing in 2015 na het verstrijken van het quotumtijdperk nog wel juridisch houdbaar is. Het antwoord van de juridisch experts daarop is 'ja'.

In eerdere overleggen tussen de landbouwministers is Dijksma (samen met  haar collega's uit onder meer Duitsland, Oostenrijk, Denemarken, Ierland en België) er niet in geslaagd de overgangsregeling rond te krijgen.

Laatste reacties

 • vandenbrandcv1

  als ze ook quotum jaar 2013-14 geregeld krijgt.dan toch een vrouw met ballen, geweldig.

 • producent

  Dan krijgen de kalverhouders van haar toch ook zeker een zachte landing met de afbouw van de GLB, zo niet dan heeft ze dus geen ballen.

 • farmerbn

  Dijksma heeft veel problemen met de derogatie en zit in het nauw. Om de melkveehouders stil te houden doet ze net of er door haar toedoen een zachte landing mogelijk is. Nu is het haar bedoeling dat er rust komt en later zal ze zeggen dat die zachte landing er net niet inzit. Is natuurlijk de schuld van andere landen en uiteraard niet van haar. Trap hier dus niet in!

 • cornelis 22

  Ik geloof er ook geen barst van, iedere keer als er verkiezingen aankomen is er weer een of andere politicus die wel weer mogelijkheden ziet en ons op het verkeerde been zet.

 • corput1

  Zorg toch eens voor duidelijkheid Dijksma en wel op tijd zodat wij als ondernemers daar op een normale manier op in kunnen spelen maar niets is minder waar , het is gewoon een spel dat politiek

 • farmer135

  ik vind het jammer : waarom de regels op het laatst nog veranderen, terwijl iedereen weet wat de regels nu zijn, zoals ze al jaren zijn.

 • koestal

  iedereen al weer blij

 • wmeulemanjr1

  ijdele hoop met Sharon.

 • westerhofff

  Dat word dus volgas melken vanaf nu

 • W Geverink

  Idd westerhof, dan kun je het verlies over meer liters uitsmeren.

 • wmeulemanjr1

  Stel uw vertrouwen op de Staat, dan komt het vanzelf goed.

 • richard3

  Ach wat een foutieve informatie weer van het welgeprezen 'vakblad' boerderij. Ten eerste was er maar een simpel twitterberichtje van Sharon (is gewoon op te zoeken op internet). Ten tweede is het niet Nederland, maar vooral het grote Duitsland (en Oostenrijk, Ierland en Denemarken) dat voorloper en ook voorstander is/zijn van het minimaliseren van een superheffing in het laatste quotumjaar. Ook staat er op het Duitse Topagrar dat er grote verdeeldheid is onder juristen of het wel mogelijk is een superheffing op te leggen in een jaar nadat die regeling is afgeschaft. Duitsland zou dat willen voorleggen aan het Europees Gerechtshof, aldus Topagrar. Maar de Nederlandse 'Boerderij' , gesponsord door de grof geldverdienende sponsoren (makelaars) weet gewoon te melden dat die superheffing volgens diezelfde juristen 'zeer' gerechtvaardigd is. Het grappige eigenlijk is nog dat het in Duitsland niet zo gek veel uitmaakt, aangezien daar quotum kan worden gekocht voor minder dan een duppie per liter. Maar daar wordt het dus (op regeringsnivo) zeer hoog gespeeld. Vergeet ook niet dat er dit laatste quotumjaar waarschijnlijk Belgie, Ierland, Denemarken, Luxemburg, Duitsland, Oostenrijk, Cyprus, Nederland, Polen, Italie en misschien nog meer landen een superheffing tegemoet zien. Nogmaals bedankt 'Boerderij' voor de juiste informatie en het 'uitstekende onderzoeksjournalistiek' ...


 • Peerke1

  Kan ze mijn snelheidsovertreding ook op nul zetten? Scheelt mij zeker 500 euro en een rijbewijs.

 • richard3

  Blijkbaar gaat het alleen maar om een aanpassing van de vetcorrectie, dus wanneer die wordt afgeschaft heeft diegene met een hoog vetgehalte geluk, behalve als de negatieve correctie omlaag gaat naar bijvoorbeeeld 0,30. Dan praat je over ongeveer 2 %. Maar waar hebben we het dan over? Volgend jaar verdiend de melkveehouder met de hoogste gehaltes gewoon het meeste geld!

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.