Rundveehouderij

Nieuws 26 reactieslaatste update:28 mei 2014

Superhoge heffing voor melkveehouderij

Zoetermeer - De superheffing over melkjaar 2013/2014 is uitgekomen op een recordbedrag van €132 miljoen. De melkveehouders hebben het quotum overschreden met 474 miljoen kilo melk. Dit blijkt uit gegevens van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). Hoeveel de zelfzuivelaars over het quotum hebben gemolken is nog onbekend, hiervan zijn nog niet alle leveringen bekend.

In totaal werd 4 procent meer melk geleverd dan in melkjaar 2012/2013, toen werd het quotum uiteindelijk niet vol gemolken. Met zo'n 17.000 melkveehouders in Nederland komt de gemiddelde boete per melkveehouder op €7.765 uit.

De Europese Unie heeft superheffing in 1984 ingevoerd. De melkproductie lag op een dermate hoog niveau dat er veel meer aanbod dan vraag was met de bekende boter- en poederbergen tot gevolg.

In de loop der jaren is het quotum bijna altijd overschreden. De superheffing heeft de Nederlandse melkveehouderij sinds de invoer €949 miljoen euro gekost. In drie melkjaren (2000/2001, 2005/2006 en 2012/2013) werd het melkquotum niet vol gemolken.

De superheffing die de melkveehouders dit jaar moeten betalen is veruit het hoogst sinds de invoer van het melkquotum in april 1984. Tot nu toe gold het jaar 1988/1989 als recordjaar, toen moest de Nederlandse melkveehouderij omgerekend €91 miljoen aan superheffing betalen. In dat jaar werd 271 miljoen kilo melk meer geleverd dan het toenmalige melkquotum.

Inmiddels is op 1 april is het nieuwe en tevens laatste melkjaar voor de superheffing ingegaan. Na april 2015 komt het melkquotum te vervallen en wordt de sector niet meer gestuurd door de productiebeperking. Het nieuwe melkjaar is net begonnen, maar ook nu lijkt de melkveehouderij af te stevenen op een flinke overschrijding. Melkveehouders willen na het wegvallen van de melkquotering vanaf april 2015 meteen volop kunnen melken. Om hierop voor te sorteren hebben veel melkveehouders hun stallen uitgebreid en is meer vee aangehouden. Nu meer vee afstoten of de melkgift beperken door anders te voeren heeft veelal gevolgen voor de lange termijn. Daarom willen veel melkveehouders niet te grof ingrijpen en nemen ze superheffing of betalen voor melkquotum vaak voor lief.

Laatste reacties

 • bartenkarin

  voor lief????
  europa doe iets. het is belachelijk dat die overgang zo bruusk moet gebeuren. Afschaffen die handel nu!!!

 • arts74

  stop het geld in mestverwerking...

 • johannetje

  Wel onhandig dat je zo ver van tevoren weet dat het gaat veranderen. In de akkerbouw doen ze het altijd met terugwerkende kracht. Dat is pas handig.

 • koestal

  boeren mogen graag melken

 • koster

  tsja, je kan ook gas geven vanaf 2015 natuurlijk. Het is maar een ideetje

 • naar de lust

  Je weet het van tevoren . Als je te veel melkt . Moet je betalen.dus niet klagen

 • henk l

  132.000.000/80.000 euro per nieuw aan te stellen milleu ambtenaar = vul zelf maar in

 • tessa2010

  Och,die heffing is toch makkelijk te betalen,de,,hoge' melkprijs was immers de drijfveer om maar raak te melken!!! Dat wordt dus terecht keihard afgestraft!

 • tessa2010

  Och,die heffing is toch makkelijk te betalen,de,,hoge' melkprijs was immers de drijfveer om maar raak te melken!!! Dat wordt dus terecht keihard afgestraft!

 • info104

  Word weer leuk voor de mechanisatie en loonbedrijven die moeten weer maanden op hun geld wachten want de melkfabriek houd het melkgeld wel achter, die zorgt wel dat ze het binnen krijgen.

 • rog40

  eigen schuld je weet wat je mag leveren als je er boven komt moet je betalen is al jaren zo en nu lopen piepen

 • Fermer

  @info104, zo schuif je jou probleem wel op een ander zijn bordje.
  Dat de melkfabriek het geld zomaar in kan en mag houden, is een ander punt, maar dit was van tevoren bekend.

 • Khalid en zijn maten

  Tsja ondernemersrisico!

 • biouge

  eigen schuld ............

 • onderwater

  het is geen boete maar gewoon te veel ontvangen melkgeld en dat moet terug betaald worden

 • jan007

  De heffing is te laag.

 • Gerd

  nit jammern - als je aan de voorkant van een rode stoplichten, het kost ook geld als je over het ried

 • de beul

  Als er vraag is in markt moet je produceren,das goed voor de boer en de nederlandse economie.Zo als verleden zomer,konden we de melk poeder voor de chinesen niet leveren. ze mochten het zelfs niet uit de nederlandse supermarkten halen!!!! de nedrlandse regering vergeet ook dat 1 op de 3 betonmixers naar een boer toe gaat die inversteerd in de toekomst van zijn bedrijf!!! veel mensen snappen niet meer wat ondernemen is!! denk daar met z n allen maar es over na.

 • koestal

  Dan maar wat minder aflossen

 • koster

  dan blijft de recessie nog even voort duren de beul. Want dan komt 1 op de 3 mixers stil te leggen.

 • joannes

  @de beul, met kort zichtigheid hou je geen stand! Alles wat uit balans ontwikkeld, wordt abrupt gecorrigeerd door de natuur. Te Veel en Te Snel wordt zodirect Te Weinig en Te Langzaam. Die stal wordt niet voor 3 jaar gebouwd. De meesten stallen staan 20 jaar of meer. De enigsten die er goed mee zijn, zijn die Betonboeren die de Mixers in 3 jaar kunnen afschrijven.

 • koestal

  waar blijft Dijksma met haar vetreferentie ? wel even de boeren blij maken,het zal wel een dode mus zijn

 • s c de boer

  En nu beur ik met veel collega's om me heen een lagere melkprijs omdat er teveel op de marktis.
  Mijn voorstel; supperheffing delen met onderschrijders!

 • Zuperboer

  Iedereen is van de wereld en de wereld is van iedereen zong The Lau gisteravond bij Humberto Tan. Dit is in een notendop wat de SH en de Eu op dit moment voorstelt. Europa houdt vast aan een melkproduktie van 1981 -/- 20%(+1+1+1+1+0+0%), terwijl NZ en de USA fluitend voortmelken. Zij verbazen zich over het gebrek aan ondernemerschap in de Brusselse burelen. Dat de SH zou komen wist iedereen, maar regeren is ook vooruitzien en de wereldmarkt vraagt om melk, dan moet je daar als politiek iets mee doen. Echter Brussel doet niets met acute situaties, Brussel is een lobbyhoofdstad, maar er wordt niet geregeerd. SH betalen kan net uit met de huidige melkprijzen, maar het is jammer dat we niet aan ons EV kunnen werken of aan de versterking van de bedrijfsstructuur. Een gemiste kans.

 • W Geverink

  Brussel voorziet de boerin van huishoudgeld wat weer binnen de EU uitgegeven wordt. Dat is op zich nog niet zo erg. Als de gemeenschap geld bijeen moet brengen om een plek op de wereldmarkt te kopen voor de FC's en Danones stroomt gemeenschapsgeld geld de EU uit. Vooral nu jullie economie toch al slecht is is dat niet zo'n goed idee.

 • joannes

  @Zuperboer, het is duidelijk dat je je niet afvraagt waarom de Nederlandse melkproductie met SH afgeremd wordt! Met je blik op oneindig naar een wereldmarkt waar je wil concurreren met landen die qua positie, klimaat, populatie dichtheid, mest, ed een veel betere positie hebben is die SH meer een bescherming voor je dan een beperking. Blind voor de omstandigheden in Nederland in vergelijking met de overige is nou niet de beste toekomst strategie, niet als ondernemer, niet als melkverwerker, en niet als land. Ken je de zelfvoorzieningsgraad in Nederlandse melkproductie? Of die van Europa?

Laad alle reacties (22)

Of registreer je om te kunnen reageren.