Rundveehouderij

Nieuws 8809 x bekeken 18 reacties

Stier doodt Millingse fokker

Millingen aan de Rijn - Een 54-jarige fokker uit Millingen aan de Rijn is zaterdagochtend door een stier gedood. De man werd dood gevonden in het weiland van een boerderij aan de Heerbaan.

De man is door de stier op de horens genomen. Volgens de politie is hij vol in zijn buik geraakt door de stier. Het dier staat op de boerderij van de familie van het slachtoffer. Zijn moeder woont daar nog. De man kwam vaak langs om voor de dieren te zorgen.

De politie heeft de doodsoorzaak bevestigd. Volgens de politie was al wel snel na de vondst duidelijk dat de man gewond was geraakt door een 'noodlottig ongeval' en dat hij geen natuurlijke dood was gestorven.Technisch onderzoek heeft uitgewezen dat bloed dat op de hoorns van de stier is aangetroffen, afkomstig is van het 54-jarige slachtoffer.

Laatste reacties

 • boerke brabant

  vreselijk
  sterkte aan de nabestaanden
  ongeluk zit in een klein hoekje, zeker met stieren en koeien met kalf
  altijd blijven oppassen

 • schoenmakers1

  heel verschrikkelijk, en dan te weten dat je van de overheid de verplichting hebt als je stieren houdt om je regelmatig tussen de dieren te begeven om oornummers opnieuw in te doen

 • flyinghollander

  @schoenmaker de overheid is heus wel wat flexible daarin, daarin zou dus in een vastzethek geinversteerd kunnen worden, vind het wat makkelijk om de overheid de schuld te geven.

  Sterkte naar de familie, erg genoeg dit

 • Moetloe

  Vreselijk, sterkte aan de nabestaanden!

 • W Geverink

  Ook heel veel sterkte toegewenst aan de nabestaanden. Dit trieste bericht herrinnerd ons er aan dat werken met vee nooit zonder risico is. Uit het verhaal is op te maken dat deze boer in de wei werd aangevallen door zijn stier en niet tijdens een handeling. Nooit en te nimmer Schoenmakers, is het aan te raden om zich tussen de dieren te begeven voor het vervangen van een oornummer of wat dan ook. Ik heb net als ongeveer iedereen hier die met koeien werkt een cattle squeeze met palpation cage voor het behandelen en/of opvoelen van koeien. Voor de prijs van $1100 die ik voor een goeie gebruikte neergeteld heb kun je nog geen gebroken vinger riskeren. De koeien kun je er zo vast in zetten dat je in het geval van bv pinkeye een injectie in het ooglid kunt zetten. Hoe zo'n ding er uit ziet kun je googelen en daarna klikken op images.

 • Frans-Jan

  Het is ontzettend triest zo'n gebeuren maar ik begrijp eerlijk gezegd niet dat de stier nog horens had. Ze zijn zonder al levensgevaarlijk genoeg.

 • schoenmakers1

  #3 ik heb alleen nog ervaren dat ze flexibel waren in het korten van de toeslagrechten

  #5 een instrument zoals u beschrijft kan voor de behandeling wel werken, maar hoe moet ik ze daar krijgen, de dieren staan allemaal in groepshokken van de 5 tot 10 dieren.
  Vervolgens als ik de dieren er uit haal wordt de gehele stal onrustig en dat geeft meestal verwondingen aan een of meer dieren met de dood als gevolg, hoe kan men het nog hebben over welzijn.
  Ik blijf erbij, de meeste doden in de landbouw zijn een gevolg door overheidsmaatregelen, en ze laten er in den haag geen traan om, hoe erg het ook is

 • W Geverink

  Hoe moet je ze daar krijgen Schoenmakers? In alle rust zou ik zeggen. Ik werk al vele jaren met koeien en ben er nog nooit een verloren door het gebruik van een cattle handling facility. Het is juist de bedoeling dat zowel de koe als de persoon veilig zijn bij alle voorkomende handelingen en behandelingen bij het vee. Op youtube staan talloze filmpjes over cattle handling and facilities waarop je kunt zien dat het geen arm en been hoeft te kosten om veilig te werken.

 • schoenmakers1

  Beste W Geverink, jij hebt het over koeien, ik over stieren, misschien is dat het verschil, je geeft ook aan dat je nooit of te nimmer je tussen de dieren moet begeven, ik vraag me dan toch af hoe ik ze in de behandelbox zou moeten krijgen

 • Elevage

  beste schoenmakers, wij hebben ook stieren en ook een behandelbox. Werkt prima. De behandelbox zetten we met de lepels van de shovel in de groepshokken, en daar maken we met flexibele hekken ( te koop bij Maison d'Eleveur, een echte aanrader, te tillen door 1 man/vrouw) een trechter, en zo leiden we stier het behandelhok in. Uiteraard nooit alleen, altijd 2 paar ogen aanwezig!
  veiligheid voor alles en veel rust, tijd nemen, niet effe tussendoor.

 • W Geverink

  Mijn squeeze is in te stellen voor kalveren van een paarhonderd kilo maar ook stieren van een ton. Je kunt ze daar goed klem in zetten zodat er veilig te werken is. Wij werken met een kraal en een fuik die in een gang over gaat waar aan het eind de behandelbox staat. Aan onze kant van de oceaan is het standaard materieel maar ik weet dat die systemen ook in Engeland Ierland en Frankrijk heel gewoon zijn. Je zal me van je lang zal ze leven niet in een hok vol stieren zien stappen en als een ambtenaren dat van jou verwacht dan druk je hem toch gewoon de alflex tang in de hand? Als ik het hok open kan zetten en de dieren in hun eigen groep naar de behandelstraat kan brengen is een oornummer indrukken een fluitje van een cent.

 • a.t.herwijnen

  Schoenmakers ik heb zelf een behandelbox gebouwd. Hierin kunnen stieren tot 1500 kilo in. Voor veiligheid moet je wel durven te investeren. Je laat de dieren toch ook niet los op het erf lopen. Uit bovenstaande verhaal blijkt wel dat je altijd met stieren en koeien moet opletten. De meeste ongelukken gebeuren met het makke vee. Het is wel een goede discussie die gevoerd wordt hoe veilig te werken met vee. Ik zie nog al eens dat de dierenartsen op bedrijven komen waar ze behandelingen moeten uitvoeren die niet veilig zijn. Dit moet je niet willen.
  Veel sterkte aan de familie.

 • LUCTOR

  Vanmorgen nog de wei uitgejaagd toen ik het kalf wat vannacht geboren was wou voorzien van oormerken heeft me 3uur gekost om de koe bij het kalf weg te krijgen en met het koppel in het vanghok op te sluiten zodat ik het kalf zonder al te veel risico kon merken zou ik zo,n kalf laten lopen en van der herfst blikken als ze opgestald worden wat in de praktijk veel veiliger is zal ik bij een eventuele controle gekort worden zo werkt het hier in NL @W Geverink

 • W Geverink

  Hier lopen veel weides vol met pikzwarte angus koeien die er een pikzwart kalf bij hebben lopen. Als je ze niet meteen een oornummer in doet weet je niet meer wie er bij elkaar horen. Dat is lastig vooral als er paartjes naar verschillende graaslocaties gaan. Kalveren processen doen we nooit alleen. Beschermende en bezorgde koeien zijn gewenst maar gemene en gevaarlijke koeien gaan als het kalf gespeend is naar de slager. De laatste keer dat ik in nederland was kreeg ik in twee weken net zo veel boetes als in Canada in meer dan een kwart eeuw. De Nederlandse miereneukerij is mij dus wel bekend. Hier in Canada krijgen we geen subsidies en ik heb hier nog nooit ambtenaren gezien die zoals bij jullie echt alles uit de kast halen om me er bij te lappen.

 • LUCTOR

  @WGeverink Ben inmiddels op middelbare leeftijd anders kwam ik die kant op.

 • W Geverink

  Ik heb een oom van in de tachtig die er altijd van heeft gedroomd om boer te worden in Nieuw Zeeland. Door een samenloop van omstandigheden is het er nooit van gekomen maar hij heeft het er nog steets over.

 • koestal

  ik ben ook eens de lucht ingegooid door een pink ,ik weet nu wat de risico,s zijn ,het ongeluk is zo gebeurd

 • no-profile-image

  Graag wil ik, mede ook namens mijn moeder, iedereen bedanken die ons sterkte wenst bij het verlies van haar zoon en mijn broer.

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.