Rundveehouderij

Nieuws 2067 x bekeken

Runderen besmet met listeriose

Deventer - De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) trof afgelopen maand bij enkele ter sectie aangeboden runderen listeriose aan.

Voor euthanisering of sterven vertoonden de runderen hersenverschijnselen zoals slechte coördinatie, rondcirkelen en niet kunnen slikken. Dit zijn samen met koorts en verwerpen de belangrijkste symptomen van een infectie met de bacterie Listeria moncytogenes. Oorzaken van een besmetting kunnen besmet voer of contact met besmette dieren zijn. Met name slecht geconserveerde, droge kuilen of kuilen met grote hoeveelheden grond, hoog RAS en natte bijproducten zijn de belangrijkste oorzaken. De klinische verschijnselen doen zich drie tot vier weken na het opnemen van besmet voer voor. Listeriose is en zoönose die bij mensen griepachtige verschijnselen veroorzaakt.

Of registreer je om te kunnen reageren.