Rundveehouderij

Nieuws 5543 x bekeken 9 reacties

Recordprijzen voor melkveehouderij VS

Washington - De Amerikaanse zuivelsector en melkveehouderij maken een periode door met recordhoge melkprijzen en een sterke afzet. Deze situatie zal ook de rest van het jaar nog zo blijven, al is mogelijk de periode met piekprijzen toch voorbij.

Dit meldt de economische onderzoeksdienst (ERS) van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA). De Amerikaanse melkproductie heeft in de voorbije maanden een klap gekregen door de strenge winter in het midden-westen en de droogte in Californië. Bovendien was er in de voorbije maanden een goede export van zuivelproducten naar de wereldmarkt. Vorig jaar werd bijna 1 op elke 5 kilo zuivel die in de Verenigde Staten werd geproduceerd, verkocht over de grens. In 2005 werd nog maar net 1 op elke 10 kilo naar bestemmingen buiten de VS geëxporteerd.

Door de goede afzet, stegen de zuivelprijzen in de VS naar recordhoogte. Op 24 april steeg de termijnprijs voor kaasmelk (class III milk futures) naar $24,32 per 100 pounds, ofwel bijna €38,65 per 100 kilo. Het is de hoogst geregistreerde prijs sinds het begin van de termijnhandel in 1996. Volgens een prognose van de Rabobank kan de termijnprijs in het vierde kwartaal van 2014 dalen naar $18,66 per 100 pound (€29,65), maar dan nog heeft de Amerikaanse zuivel gemiddeld een prima jaar gehad.

Door de goede zuivelmarkt, zijn ook de prijzen voor melkvee sterk gestegen. Verse vaarzen deden in maart gemiddeld ruim 1.300 euro per stuk, ofwel bijna 270 euro per stuk meer dan in januari.

De prijzen van slachtkoeien stegen eveneens naar een topniveau. Een gemiddelde koe van bijna 590 kilo bracht in april ruim 974 euro per stuk op.

Laatste reacties

 • agratax2

  De schrijver voorspelt een goed jaar voor de veehouders, omdat de gemiddelde prijs per liter hoog is. De reden van deze hoge prijs is vorgens schrijver 'De slechte opbrengst door de srenge winter en de droogte'. Dus een hoge prijs is goed ookal valt je kilo opbrengst vies tegen. Als dit verhaal klopt moeten de boeren in Amerika nooit weer meer gaan melken en dat geldt ook voor Europese boeren, produceer onder de vrag en de prijs reist de pan uit en volgens bovenstaand artikel wordt je slapend rijk.

 • niet

  ja das helemaal correct agratax!!! Waren de pluimvee en varkenshouders ook maar zo wijs!!!

 • denker123

  Dit artikel is maar half waar dat zou Klaas van der Horst toch moeten weten.De melkproduktie in Californie stijgt de laatste maanden zelfs met 5% tegen over de zelfde maanden van vorig jaar cijfers van de USDA o.a. op AG .WEB .De water reservoirs waar de grote melkveebedrijven hun water uit halen bevatten water genoeg om deze zomer door te komen,er zou helemaal geen probleem zijn als de groenen geen 15% van het water claimen om rechtstreeks naar de zee te laten lopen om de vissen altijd te laten zwemmen!!!Trouwens de totale melkproduktie van de V.S.is 1% hoger dan vorig jaar,en zal nu pas door gaan stijgen. De melkprijzen zijn hier pas vanaf november sterk gaan stijgen in Nederland al vanaf April vorig jaar ondanks de wereldmarkt. Dit komt deels door de sterkere euro waardoor de dollar nu lager is waardoor de V.S.nu beter uit kan voeren.Toch worden de melkprijzen ook hier sterk afhankelijk van het humeur van de Chinezen.

 • landboer

  Ze hebben daar wel zware koeien!

 • LUCTOR

  Wil €3,10 minus kosten geven voor koeien met dit soort gewichten.

 • John*

  tja als van Bakel deze tijd nog mee had kunnen maken waren ze uit de sores geweest...

 • koestal

  van Bakel zit nu in Zuid-Amerika

 • Muito

  si, america, country of uppurtunnities,

 • ohzo

  Wereldmarkt prijzen toch ?

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.