Rundveehouderij

Nieuws

Opnieuw giftige dampen uit kuilen gesignaleerd

In Friesland en Overijssel is melding gemaakt van kort geleden gemaakte graskuilen waaruit rood-bruine dampen vrijkomen. Het gaat daarbij om de zogenoemde nitreuze dampen. Deze zijn giftig en dus gevaarlijk voor mens en dier.

Elk jaar komen er berichten van kuilen waaruit deze dampen ontstaan. Het aantal meldingen lijkt vaker voor te komen bij vers ingekuilde mais dan bij vers ingekuild gras. Tijdens het inkuilproces wordt veel kooldioxide gevormd. Dat moet ook omdat de kuil zuurstofloos moet worden om zo ook stabiel geconserveerd te zijn. In de periode van de omzettingen en conservering kunnen ook de nitreuze gassen ontstaan, vaak een dag of vier à vijf na het inkuilen. Het gaat daarbij om kleurloze stikstofmonoxide en roodbruine stikstofdioxide. Meestal verdwijnen de gassen na enkele weken. Het advies is daarom dat veehouders de kuilen gewoon met rust laten.

Vorig jaar is het inkuilproces van een flink aantal kuilen mislukt doordat het gras zeer nat geoogst is. De kuilen barstten toen letterlijk open.

Of registreer je om te kunnen reageren.