Rundveehouderij

Nieuws 6 reacties

NVWA moet veestapel teruggeven

Den Haag - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) moet de bijna 264 runderen teruggeven die ze eind april in beslag nam bij een vleesveehouder in Rilland. Dit heeft de voorzieningenrechter van het College van beroep voor het bedrijfsleven bepaald.

De maatregelen die de NVWA had geëist van de veehouder om het welzijn van de dieren te verbeteren, blijven van kracht. De veehouder had gevraagd om ook die maatregelen (zoals een droge ligplek, geschikt en toegankelijk voer, passende verzorging zieke dieren) terug te draaien, maar daar ging de rechter niet mee akkoord.

De rechter oordeelde wel dat het te ver ging om de volledige veestapel van ruim 260 Blondes d'Aquitaine in beslag te nemen en af te voeren naar elders. Daarvoor is meer nodig dan een verdenking van een stinkpoot-besmetting. Er zou ook een bedrijfsbehandelplan ontbreken, maar dit bleek onjuist. Ook had de veehouder al een aantal verbetermaatregelen doorgevoerd.

De meeste dieren zijn op 30 april afgevoerd, maar dertien runderen en een kalf werden al op 12 maart meegenomen. Die kunnen niet meer terug, omdat de NVWA ze al heeft doorverkocht.

Laatste reacties

 • dayo

  dus de nvwa kan ook je veestapel nog verkopen, moet niet gekker worden....

 • koestal

  dat is al eerder gebeurd in Friesland bij een alleenstaande boerin

 • maxisprint

  een veehouder die zijn dieren altijd goed verzorgd, en een NVWA die hoogmoed heeft..... wat een landje is dat toch zou Poetin zeggen.

 • Demeter Griend

  De veehouder had gevraagd om ook die maatregelen (zoals een droge ligplek, geschikt en toegankelijk voer, passende verzorging zieke dieren) terug te draaien.
  Dat lijkt me toch meer bij een normaal bedrijf te horen !
  Het is toch van de gekke als je dat terug wilt draaien.
  Ik heb al een beeld wat voor soort collega dit is.
  Heeft vast een schone overall aan en een opgeruimd erf. Kan zo voor op de telegraaf zodat iedereen kan zien hoe vlees geproduceerd wordt.

 • Elevage

  juist Demeter,dit is weer een prima reclameplaatje voor de sector!

 • voortman

  Los van het feit of de inbeslagname terecht was: de dieren zijn op 30-4 afgevoerd en op 17 mei weer aangevoerd. Hoeft de overheid zich niet aan de 21-dagen regeling te houden......?! Dit is niet de 1e keer dat de overheid haar eigen regels met voeten treedt, zou mooi zijn wanneer de redactie dit eens haarfijn onderzocht/tot op de bodem uitspitte. Hetzelfde geldt voor vervoer van dieren die hoogdrachtig zijn of die geen I&R-merken in hebben.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.