RundveeNieuws

Melkvee produceert 5 miljoen kilo meer fosfaat

Den Haag – De melkveehouderij produceerde in 2013 5 miljoen kilo fosfaat meer dan in 2012. Andere sectoren produceerden ongeveer 1 miljoen kilo minder fosfaat. Per saldo steeg de totale fosfaatproductie van de Nederlandse veehouderij met 4 miljoen kilo naar 165 miljoen kilo.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het aantal melkkoeien steeg met 70.000 dieren, het jongvee-aantal steeg met 56.000. Dat is de belangrijkste oorzaak van de stijging van de fosfaatproductie in de melkveehouderij. Daarnaast was ook het fosforgehalte van krachtvoer in 2013 hoger dan in 2012, 4,6 kilo P per kilo 2013 tegen 4,3 kilo P per kilo in 2012. De totale fosfaatproductie van melkvee inclusief jongvee komt daarmee uit op 81 miljoen kilo fosfaat. Dat is nog wel ruim onder het binnen de sector afgesproken fosfaatplafond van 84,9 miljoen kilo fosfaat (de productie in het jaar 2002).

In de andere sectoren bleef de mestproductie vrijwel gelijk. Bij vleesvee en varkens is de fosfaatexcretie licht gedaald vooral door een daling van het aantal dieren. Bij pluimvee nam de fosfaatproductie iets toe, dat schrijft het CBS vooral toe aan een toename van het aantal leghennen met circa 2 miljoen dieren.

Het betreft voorlopige cijfers op basis van de aantallen dieren in 2013 en grotendeels aangepaste basisgegevens over voeropname en -samenstelling en vastlegging van mineralen in producten. Definitieve cijfers voor 2013 maakt het CBS in september bekend.

LTO Nederland is niet verrast door de stijging via het grotere aantal dieren. “Dat lag wel in de verwachting en verklaart ook een groot deel van de stijging”, aldus een woordvoerder. Dat efficiënter voeren met minder fosfor in het voer niet is gelukt, wijt LTO mede aan de lagere kosten van fosfaatrijk voer. Het fosfaatplafond van de sector komt nu wel snel dichterbij en dat is ook een verantwoordelijkheid van ondernemers zelf en andere partijen in de keten, stelt LTO. De organisatie is in overleg met de mengvoersector om de afspraken uit het convenant door te voeren en zo de productie van fosfaat met 2 miljoen kilo fosfaat terug te brengen.

Beheer
WP Admin