Rundveehouderij

Nieuws 4034 x bekeken 10 reacties

Melkvee produceert 5 miljoen kilo meer fosfaat

Den Haag – De melkveehouderij produceerde in 2013 5 miljoen kilo fosfaat meer dan in 2012. Andere sectoren produceerden ongeveer 1 miljoen kilo minder fosfaat. Per saldo steeg de totale fosfaatproductie van de Nederlandse veehouderij met 4 miljoen kilo naar 165 miljoen kilo.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het aantal melkkoeien steeg met 70.000 dieren, het jongvee-aantal steeg met 56.000. Dat is de belangrijkste oorzaak van de stijging van de fosfaatproductie in de melkveehouderij. Daarnaast was ook het fosforgehalte van krachtvoer in 2013 hoger dan in 2012, 4,6 kilo P per kilo 2013 tegen 4,3 kilo P per kilo in 2012. De totale fosfaatproductie van melkvee inclusief jongvee komt daarmee uit op 81 miljoen kilo fosfaat. Dat is nog wel ruim onder het binnen de sector afgesproken fosfaatplafond van 84,9 miljoen kilo fosfaat (de productie in het jaar 2002).
In de andere sectoren bleef de mestproductie vrijwel gelijk. Bij vleesvee en varkens is de fosfaatexcretie licht gedaald vooral door een daling van het aantal dieren. Bij pluimvee nam de fosfaatproductie iets toe, dat schrijft het CBS vooral toe aan een toename van het aantal leghennen met circa 2 miljoen dieren.
Het betreft voorlopige cijfers op basis van de aantallen dieren in 2013 en grotendeels aangepaste basisgegevens over voeropname en -samenstelling en vastlegging van mineralen in producten. Definitieve cijfers voor 2013 maakt het CBS in september bekend.

LTO Nederland is niet verrast door de stijging via het grotere aantal dieren. "Dat lag wel in de verwachting en verklaart ook een groot deel van de stijging", aldus een woordvoerder. Dat efficiënter voeren met minder fosfor in het voer niet is gelukt, wijt LTO mede aan de lagere kosten van fosfaatrijk voer. Het fosfaatplafond van de sector komt nu wel snel dichterbij en dat is ook een verantwoordelijkheid van ondernemers zelf en andere partijen in de keten, stelt LTO. De organisatie is in overleg met de mengvoersector om de afspraken uit het convenant door te voeren en zo de productie van fosfaat met 2 miljoen kilo fosfaat terug te brengen.

Laatste reacties

 • brouwer112-c1

  is hier nu met fosfortaire normen gerekend of komt dit voor uit gedegen genomen mestmonsters
  het verschil kan nl heel groot zijn

 • BW

  De varkens en kippensector lost het mestprobleem van de melkveehouders wel op. Met dank aan de LTO. Verkwanselt andere sectoren voor hun heilige koeien.

 • BW

  Kan iemand mij uitleggen waarom melkvee meer mest mag uitscheiden en andere sectoren niet? Is er iemand die dit terecht vind?

 • boerkebrabant

  de rechter zal het wel uitleggen, de overheid moet altijd gedaagd worden tegen onrecht, en dit is er weer eentje. een mooi voorbeeld is de nertsenhouderij, daar dacht de overheid ook maar dat ze alles kunnen doen, maar de rechter dacht er toch anders over. het is alleen te hopen dat de lto mee gaat met de pluimvee en varkensbond, de varkens en pluimvee leden kunnen daar wel voor zorgen zou ik denken!

 • Sjmens

  Als men in de normen steeds aandeel fosfaat omhoog laat gaan dan kom je er wel. Als je werkelijk meet zijn er heel andere getallen. Norm is 1,7 fosfaat, werkelijk is 1,3. In 2014 is het weer aangescherpt; produceren we zomaar ineens nog meer fosfaat. Zo kan ik ook een mestprobleem creëeren. Laat dat gepeupel op het ministerie eerst maar eens uitgaan van de werkelijke waarden!

 • japke33

  Er komt een tekort aan fosfaat in de wereld. Waarom zouden we hier dan moeilijk over doen. Mooi voor je eigen land gebruiken, maar dat mag weer niet. :(

 • joannes

  @BW, omdat FC een uitstekende lobby heeft en een Van Drie Groep die ze daarbij ondersteund. De verwerker wordt als een technologisch economisch speerpunt gezien met zijn wereld wijde export. Of de Melkvee boeren daar evenredig in mee profiteren vraag ik me nog af maar er is duidelijk discriminatie! VION, eens een Rabo en ZLTO boegbeeld, zijn uit de gratie, dat is duidelijk!

 • agratax2

  joannes Is je laatste opmerking over VION een waarschuwing richting melkveehouderij?

 • JanWillemNatuur

  Het valt mij op welk een vijandigheid er op dit forum heerst t.o.v. allerlei plannen en wetsvoorstellen van de overheid. Ik begrijp iet zo goed waar deze vandaan komt en of het enig doel dient. Kan iemand mij dit uitleggen?

 • joannes

  @JanWillemNatuur, ik zal het proberen! De Vijandigheid start al in de Titel van het Blog. Het dwingt de lezer te denken aan een overproductie van fosfaat wat in de huidige normen en waarden als een vergiftiging van het grondwater en bodem betekend. Een overproductie waar veehouders mee gecontroleerd worden. Eea wordt ook nog eens bevestigd in het Blog door ¨LTO Nederland is niet verrast door de stijging¨. Kortom Het Blog waarschuwt indirect naar méér controle en minder uitbreiding mogelijkheden of ...... vrijheid voor productie! En dat alles is voor Boeren Negatief die dan ook hun ongenoegen uiten. En precies @Agratax1, wanneer FC in haar rekenmodelen voor uitbreiding van productie en export geen rekening houdt de vezadiging van de grond met meststoffen of nieuwe capaciteit voor mestverwerking lopen ze tegen het probleem van een overcapaciteit - te hoge vaste kosten - naar dat er melk geleverd kan worden vlgs de wetten tav oa fosfaat.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.