RundveeNieuws

Mais niet langer dan dag onder water

Rilland – Afhankelijk van het groeistadium kan een maisplant ongeveer 24 uur onder water staan voordat het afsterft. Schoffel de grond open om de overgebleven mais aan zuurstof te helpen. Dat adviseert Limagrain.

De regenbuien van afgelopen dagen geven op verschillende maispercelen plasvorming. “De hoeveelheid water is niet het probleem, een slechte bodem wel”, stelt Mark de Beer, productmanager veehouderij van Limagrain. “Met veel bodemleven, een goede bodemstructuur en het juiste zaaibed zal na een flinke bui regen geen water op het perceel blijven staan.”

Als mais onder water staat, krijgen de wortels geen zuurstof meer. Dat is de oorzaak van het uitvallen van de planten. Het groeistadium van de mais en met name de ontwikkeling van het wortelstelsel, bepaalt hoe lang de mais onder water kan overleven. Gemiddeld is dat 24 uur. Daarna kan een perceel (of gedeelte daarvan) als verloren worden beschouwen.

Als het overtollig water tussen de maisrijen is weggetrokken is het verstandig de bodem extra zuurstof te geven. “Schoffelen is vaak een goede grondbewerking om de overgebleven planten te ondersteunen”, aldus De Beer. De opbrengst van een perceel dat onder water heeft gestaan zal altijd tegenvallen. “Het geeft wel aan dat de bodem extra aandacht verdient, om onnodige opbrengstderving in de toekomst te voorkomen.”

Beheer
WP Admin