Rundveehouderij

Nieuws 1451 x bekeken

Lactalis niet blij met fusieplannen Walhorn en Arla

Eupen – Lactalis heeft grote twijfels over de fusieplannen tussen de Eupener Genossenschaftliche Molkerei (EGM) van het Belgische Walhorn en Arla Foods.

De Franse zuivelgigant laat weten zijn activiteiten in de fabriek van Walhorn te willen voortzetten en verder ontwikkelen. Lactalis heeft een belang van 51 procent in de fabriek van Walhorn in Eupen, gelegen net onder het Duitse Aken.

Volgens Lactalis heeft een overleg tussen de EGM en de raad van bestuur van Walhorn niet duidelijk gemaakt wat de redenen voor de fusieplannen zijn.  De aankoop van melk bij EGM zou tussen 1990 en 2013 zijn gestegen van 100 miljoen naar 550 miljoen kilo melk. Eerder kwam naar buiten dat melkveehouders te weinig groeimogelijkheden zouden hebben.

De Fransen waarschuwen dat een eventuele fusie grote gevolgen heeft voor de contractuele betrekkingen tussen EGM en Walhorn. Lactalis is in aanloop naar de afschaffing van het melkquotum niet van plan zijn relaties en ontwikkelingen binnen Walhorn te beëindigen.

Deze maand wordt het fusievoorstel tussen EGM en Arla aan de leden van de twee coöperaties voorgelegd. Zowel Lactalis als Walhorn waren voor het ter perse gaan van deze krant niet bereikbaar voor commentaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.