Rundveehouderij

Nieuws 1774 x bekeken 2 reacties

Kalversterfte loopt sinds 2010 op

Deventer – Het gaat niet om grote percentages maar ondanks alle aandacht lukt het veehouders niet om de sterfte onder kalveren met een leeftijd van 3 dagen tot een jaar terug te dringen. Uit een data-analyse van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) blijkt dat het sterftepercentage in de periode 2009-2013 van 2,75 procent naar 3,2 procent op liep.

Volgens de GD zijn de belangrijkste factoren voor de stijging de biestgift in de eerste 24 uur, de melkgift in de winter en de ziektedruk op de bedrijven. Gesloten bedrijven hebben meestal geen stijging van het sterftepercentage. Uitbreiders op basis van eigen aanwas doen het gunstiger dan bedrijven die groeien op basis van aankoop. Verder hebben bedrijven die IBR en BVD niet bestrijden een verhoogde kalversterfte.

Laatste reacties

  • joannes

    Kan het te maken hebben met de waarde van de kalveren?

  • flyinghollander

    Dit is een gemiddelde, als een paar door een virus ineens een hele oog kalversterfte hebben is dit nummer dit niet relevant. Dus een beetje meer info over hoe dit nummer tot stand is gekomen is handiger om er nieuwswaarde aan te hechten

Of registreer je om te kunnen reageren.