Rundveehouderij

Nieuws 1017 x bekeken

IKB legt verantwoordelijkheid bij verzamelplaats

Doetinchem - Met de nieuwe IKB-regels rond het aanvoeren van nuchtere kalveren legt de kalversector de verantwoordelijkheid bij de verzamelplaatsen. Met ingang van 1 september mogen er geen kalveren jonger dan veertien dagen of lichter dan 36 kilo op een IKB-gecertificeerde verzamelplaats aangevoerd worden.

Gebeurt dat wel, dan krijgt de verzamelplaats een boete en het kalf kan niet verder vervoerd worden. Op deze manier hoopt de kalversector dat verzamelplaatsen en veehandelaren hun verantwoording nemen en te jonge of te lichte kalveren ook niet meer meenemen vanaf een melkveehouderij. Nu gebeurt dat nog wel.

Het idee erachter is dat te jonge en te lichte kalveren nog te kwetsbaar zijn en een hoger risico lopen om in het begin van de mestperiode ziek te worden. Deze maatregel moet bijdragen aan het verlagen van het antibioticagebruik op kalverbedrijven.

Het IKB Vleeskalveren beperkte zich tot nu toe tot de kalverhouderijen en slachterijen, per 1 september komen daar ook de verzamelplaatsen en veehandelaren bij. Vanaf die datum is het voor niet IKB-geregistreerde handelaren en verzamelplaatsen niet meer mogelijk om kalveren aan IKB-bedrijven te leveren.

Of registreer je om te kunnen reageren.