Rundveehouderij

Nieuws

Groeispurt vee geen effect op kengetallen

Deventer – De groeispurt die de melkveehouderij vorig jaar doormaakte heeft (nog) geen invloed op de technische kengetallen van de sector. Dat blijkt uit analyse van de circa 1.500 deelnemende bedrijven aan Comru-Monitor uitgevoerd door Agrovision.

In 2013 was er een toename van de bedrijven met acht koeien. De jaren ervoor was de toename 1,3 koe per jaar. De groei wordt toegeschreven aan de hoge melkprijs, waardoor veehouders geneigd zijn koeien langer te laten lopen. Ondanks de snelle groei is er nog geen effect geweest op de technische resultaten als tussenkalftijd of celgetal.

Dat de groei is een kwestie van langer aanhouden van koeien is, blijkt onder meer uit de nagenoeg gelijke aantallen jongvee. De veevervanging daalde ook met ruim 1 procent. Omdat de koeien langer blijven lopen, neemt ook de levensproductie ineens toe met bijna 300 liter per gemiddeld aanwezige koe, terwijl dit getal in de voorgaande jaren nagenoeg stabiel was.

Agrovision heeft ook gekeken naar effecten van weidegang en automatisch melken.

Kijk voor uitgebreidere analyse van de bedrijfsresultaten in weekblad Boerderij of dagblad Boerderij Vandaag van 6 mei

Of registreer je om te kunnen reageren.