Rundveehouderij

Nieuws 1642 x bekeken

Fonterra verlaagt melkprijsverwachting

Auckland – Fonterra begint het nieuwe melkjaar (2014/2015) met een melkprijsverwachting van 7 Nieuw-Zeelandse dollar (NZD) per kilo milksolids (vet en eiwit).

Omgerekend naar de Nederlandse omstandigheden bij de huidige wisselkoers gaat het om een melkprijs  van €0,33 per kilo melk bij 4,4 procent vet en 3,2 procent eiwit. Het gaat om een melkprijsdaling van 17 procent, maar desondanks blijft de melkprijs van de Nieuw-Zeelandse zuivelgigant op een relatief hoog niveau.

Topman Theo Spiering signaleert dat het aanbod van melk op de internationale markt de afgelopen maanden is toegenomen. Prijzen van bulkproducten als vollemelkpoeder zijn, na een piek in februari, wat gedaald nu de balans tussen vraag en aanbod is hersteld. Hij verwacht dat de vraag naar zuivelproducten in China goed blijft. Wat betreft Rusland is de balans tussen import en lokale productie fragiel. Beide landen hebben grote invloed op het marktevenwicht op de wereldmarkt.

Fonterra gaat voor komend seizoen uit van een groei van de melkproductie bij haar leden in  Nieuw-Zeeland van 2 procent naar ruim 16 miljard kilo melk.

Voor het huidige seizoen (2013/2014) heeft de zuivelonderneming haar melkprijsverwachting naar beneden bijgesteld van 8,65 naar 8,40 NZD. Dit is een gevolg van de prijsdalingen op de wereldmarkt en de negatieve invloed van de sterke Nieuw-Zeelandse dollar. Desondanks betaalt Fonterra over het huidige seizoen de hoogste melkprijs sinds haar ontstaan in 2001. Omgerekend gaat het om zo'n €0,40 per kilo melk.

Of registreer je om te kunnen reageren.