Rundveehouderij

Nieuws 7489 x bekeken 40 reacties

'Extra fosfaatoverschot moet wel volledig verwerkt worden'

Doetinchem - Melkveehouders die nu fors groeien, moeten er wel rekening mee houden dat een extra fosfaatoverschot ten opzichte van 2013 volledig verwerkt moet worden.

Dat wordt een keiharde eis in de nieuwe wet Toekomst Melkveehouderij die nu bij de Raad van State voor advies ligt. Die waarschuwing geeft Kees Romijn, voorzitter van LTO melkveehouderij, af in reactie op de 5 miljoen kilo grotere fosfaatproductie in de melkveehouderij in 2013. De melkveestapel produceerde in 2013 ruim 81 miljoen kilo fosfaat. Dat komt al dicht in de buurt van het landelijk plafond van 85 miljoen kilo dat LTO, NZO, Nevedi en agrarische accountants in december 2013 zijn overeengekomen. Voor Romijn was de stijging van 3 miljoen kilo fosfaat door meer dieren geen verrassing, maar wel dat er ook een stijging was van 2 miljoen kilo door een lagere voerefficiency en meer fosfor in het voer. Over het fosforgehalte is afgesproken dat het maximaal 4,5 gram per kilo voer zou zijn en dat kwam uit op 4,6 in 2013. "Dat moet anders en daarover zijn we in gesprek met Nevedi", aldus Romijn.
Romijn erkent dat nu al een groot deel van de fosfaatruimte van de melkveehouderij opgesoupeerd blijkt. "Maar het fosfaatplafond van 85 miljoen kilo is wel degelijk een harde bovengrens waar we ons aan moeten houden. Het alternatief was melkveerechten op het fosfaatproductieniveau van 2012", aldus Romijn. Om het plafond te handhaven. zijn er afspraken gemaakt tussen LTO en NZO in december 2013. Dat betreft onder meer verplicht gebruik van de Kringloopwijzer vanaf 1 januari 2015 voor bedrijven met een fosfaatoverschot. Ook mag het percentage weidegang niet dalen onder het niveau van 2012 en komen er mogelijk aanvullende eisen voor weidegang of regionale ruwvoerproductie voor groeiers die een nieuwe vergunning aanvragen.

Laatste reacties

 • alco1

  Met wie onderhandeld het LTO,NZO,Nevedi en agrarische accountants eigenlijk. Ik bedoel welke personen zijn dat en met welke achtergrond kennis.

 • agratax2

  Wat en Wie onderhandelen zal geen steek uithalen er ligt een bovengrens aan de productie van fofaat net als voorheen op melk. Het zal mij niet verbazen als er straks bij de potentiele groeiers een drang komt om of land te kopen, of afzet te huren of om via fosfaat handel hun overtollige mest af te zetten. In al deze gevalen zal er een kostenplaatje aanhangen en hoe groot die is weet niemand. Melkquotum kosten die de bus uit zouden rijzen had bij het begin van het quotum tijdperk ook niemand verwacht (handel zonder grond eerst niet toegestaan)

 • boerkebrabant

  maak je eigen nog maar niet te blij, varkenshouders willen wel even aan de rechter vragen of dit wel eerlijk is tov de varkens en pluimveehouderij

 • koeboertje

  Alco 1, dat kun je gewoon aan de plaatselijke LTO bestuurders vragen, als je lid bent.

 • alco1

  Wie die mensen zijn weten de plaatselijke bestuurders ook niet!
  Maar het gaat mij er vooral om met welke kennis dat plafon gesteld wordt.

 • landboer

  Volgens mij is dit geen nieuws.

 • wmeulemanjr1

  Na 2015 is niets meer zeker in de melkveehouderij, zeker is wel dat iedereen zich dan bijna dood mag werken, zowel lichamelijk als financieel.

 • rmw

  Tja, ook bij LTO begint het besef door te dringen dat het 'voorkomen' van melkveerechten wel een hele hoge prijs heeft. Gaat nog een hoofdpijndossier worden voor de LTO met uiteindelijk een hoop gezichtsverlies! Wat speelt Dijksma dit ontzettend slim, zij kan straks probleemloos de regie nemen omdat de sector er zelf niet in slaagt!

 • farmerbn

  Als de voormannen van een vakbond of van de PvdA iets afspreken met anderen dan is dat altijd onder voorbehoud van wat de achterban ervan vindt. Is dat bij LTO ook? Kunnen LTO-leden dan stemmen zodat er ook iets niet doorgaat?

 • schoonvelde

  Vraag met nog steeds af waarom LTO geen dierrechten voor koeien wil. Zie geen verschil in Fosfaat rechten of dierrechten. Het was veel mooier geweest om een dierrechten systeem te hebben waarbij verschillende diersoorten inwisselbaar zijn. Dan hadden veel oude varkensbedrijven die nu onverkoopbaar zijn ook nog een warme sanering gehad. Feit is gewoon dat Den Haag en Brussel niet meer dieren in NLD wil. Wordt het mest verwerken een succes dan komt er wel weer een nieuw slot op de deur.

 • joannes

  @schoonvelde, denk jij dat er mooie nieuwe grote stallen gebouwd zouden zijn wanneer er dierrechten ingevoerd zouden worden? Dat zou 4 jaar lang een schrale bedoening zijn geweest voor de toeleveranciers die de NL economie voort moesten helpen met investeringen op die roze toekomst. Ik verdenk niemand, maar ik vermoed dat eea wel mee gespeeld heeft in de overweging. Men zal gedacht hebben: komt tijd komt raad! Jammer dat die tijd zo vroeg al komt.

 • gjh

  ja romijn nou en !!! als je niets nieuws weet zeg dan niets !!!

 • evanderpasch1

  geen melkveerechten maar wel een maximale fosfaatplafond ?? wat is het verschil

 • koestal

  heeft een melkveehouder nog wat in te brengen ? 0,0

 • John*

  als het overschot verplicht verwerkt is er niets aan de hand. de groeiers kunnen beter investeren in grond of mestverwerking. de grond is nu al hoger doordat er geen geld meer nodig is voor lucht... voor bedrijven van de toekomst is dit veel beter.. voor boeren die grond vee en quotum willen verkopen en blijven wonen waar ze nu zitten is het minder interessant.

 • minasblunders1

  evanderpasch, het verschil is dat dierrechten voor IEDEREEN die wil uitbreiden geld zou kosten. Het fosfaatplafond (met kringloopwijzer) echter, is evenals MINAS en BEX een massabalans die ALLEEN gunstig uitpakt voor boeren boven de 3 gve/ha. De kringloopwijzer is MINAS met een paar rookgordijnen. Dus de LTO is zoals gewoonlijk weer bezig met 'belangenbehartiging' voor de zeer intensieve bedrijven. Jammer voor de rest (80-85%) die mag doorgaan met de grond uitmergelen.

 • BW

  Al met al, het klopt gewoon niet, dat fosfaat(overschot) door melkvee geproduceerd, wel mag groeien en dat van varkens of kippen niet. Dat heeft niks met verwerken te maken. Er wordt met 2 maten gemeten!!!!

 • gertke

  Krijgen we aub onze 10% terug?

 • Fozzy Bear

  Straks moet alle varkensmest verwerkt worden om aan de vraag voor VVO's te voldoen. Als ze meer rundveemest in de verwerkers duwen krijgen we weer meer watertransport.
  MIneralencontr. 2012 = 8 N, 0.5 P , 9 K Houbraken
  2013= 7.1 N, 0.13 P , 9.8 K Verkooyen
  2014= 3.8 N, 0.14 P . 5.5 K verkooyen.
  Dit zijn aanvoeren van ongeveer 250 ton per keer.

 • paul deeterink

  het fosfaatplafond van 85 miljoen is toch een productieplafond? dan staat dit los van de mestverwerking. dan is de mestverwerking niet de oplossing, behalve overschot op bedrijfsniveau.

 • boerkebrabant

  kees, ik vind het niet normaaal dat de varkens en pluimveehouderij rechten aan moet kopen en mest moet verwerken ,terwijl de rundvee sector bij uitbereiding alleen maar hoeft te verwerken. ik ben benieuwd hoe het met jou nachtrust is! een varkensboer.

 • Koen Franken

  Inderdaad boerkebrabant , een hele hoop gepiep door de melkveehouderij , de varkens en pluimveehouderij moeten bij uitbreiding niet alleen rechten aankopen maar ook nog verwerken , over gelijkheid gesproken !!

 • jrboer

  Grond is nog veel duurder dan dierrechten dus de varkens en pluimveehouders moeten niet zeuren. Het wordt nog steeds gedoogd dat men grondloos kan boeren in de intensieve veehouderij. Bij melkvee lijkt het de andere kant op te gaan.

 • bramegberts1

  Fosfaatplafond bijna bereikt; Ammoniakreductie vanaf 2000 NIHIL ( gemeten), zaken waar LTO hoog op ingezet heeft en zo het nu lijkt zich vreselijk op misgecalculeerd heeft. Er zijn bedrijven die nog steeds wachten op ontwikkelruimte, maar die door deze gang van zaken letterlijk de nek worden omgedraaid, daar alle ruimte vroegtijdig opgesoupeerd is, of niet aanwezig blijkt te zijn. Dat noemt zich belangenbehartigers. Volgens mij zien ze door de bomen het bos niet meer. Geen wonder dat ze in den Haag met steeds strakkere wetgeving komen, ze hebben gewoon vrij spel.

 • Hans Brasil

  Groepje boeren die zichzelf en anderen hebben blij gemaakt met een dood vogeltje, en nu ze erachter komen, wild om zich heen beginnen te schieten, om maar een schuldige te kunnen aanwijzen.

 • boerkebrabant

  jrboer, de rundvee sector mag kiezen, of grond eronder. of mestverwerken. wij hebben niets te kiezen! maar de rechter zal er zijn oordeel wel over vellen! en gedogen is iets wat eigenlijk niet mag maar toch word toegestaan. volgens mij doen wij niks wat niet mag!

 • minasblunders1

  Boerkebrabant: Ik heb al eens vaker gezegd dat de intensieve veehouderij (zowel varkens- als kippenboeren) naar buiten moet komen met het gegeven dat zij al jaren meer mest produceren dan op papier uitgerekend wordt. Niet om deze bedrijven op te knopen, maar om te laten zien dat de mestberekening op deze manier niet deugt. Jullie hebben nu al jarenlang gigantische bedragen betaald aan mestafzet; nergens voor nodig, want de akkerbouw (die als gevolg van deze blunder van een mestwet juist mineralen tekort komt), had al die jaren best kunnen betalen voor de waardevolle stront. Daar zou voor de akkkerbouw weer tegenover hebben gestaan dat zij hun grond voldoende kunnen bemesten, wat er weer voor zorgt dat de voerprijzen niet zo giga uit de hand waren gelopen. Het kost jullie dus aan 2 kanten kapitalen! Of eigenlijk aan 3 kanten: want er komt nu ook nog mestverwerking achteraan. Nogmaals: doe die bekken eens open, dan zijn we zó van het gecreëerde mest'probleem' verlost. Met zwijgen financier je je EIGEN ondergang.

 • Mozes

  De werkelijkheid is net andersom @minasblunders. Qua fosfaat klopt de stalbalans bij varkenshouders wel maar qua stikstof niet. Men heeft veel minder stikstof in de mest dan er volgens de berekening moet zijn. Voor wat betreft stikstof wordt dus niet te weinig berekend maar juist teveel.

 • minasblunders1

  Mozes, in al die jaren dat de achterlijke mestwet(ten) bestaan is er nog nooit iemand op het idee gekomen om eens te controleren of je onderdelen uit verschillende leefwerelden gelijkwaardig op kan tellen. De eerste de beste boerenkinkel zou zich al moeten schamen om niet op dat idee te kunnen komen, laat staan een 'top'universiteit. Tegen beter weten in gaat de 'top'universiteit stug door met het optellen van appels en peren. Het meest schrijnend is dat wij als sector ZELF het bewijs in handen hebben dat onderdelen uit verschillende leefwerelden inderdaad niet gelijkwaardig opgeteld kunnen worden.

 • W Geverink

  Top universiteit valt wel mee minasblunders. Ze zijn net als het nederlandse elftal. Die kunnen aardig een balletje trappen maar zijn op wereldniveau ook niks bijzonders. De berekeningen voor de stront zijn iets typisch nederlands en ik kan me niet voorstellen dat er in andere landen hetzelfde onderzoek wordt gedaan naar mest. Er zal daarom nog heel wat tijd verstrijken voor iemand ze op hun eventuele fouten wijst. In de meeste andere landen op aarde is er een mest tekort en is het daarom heel waardevol. Mijn buurman aan de westkant heeft een keer een beetje varkensmest van mij gehad en is er ook achter dat er meer nodig is dan NPK alleen voor een gezond gewas met een top opbrengst.

 • 344412

  We koersen zo in hoog tempo op koerechten aan omdat mestveewerking inderdaad ons niet helpt onder het fosfaatplafond te blijven. En inderdaad zou het misschien wel goed zijn als er geen onderscheid tussen varkens, kippen of runderfosfaat-rechten zou komen, geeft stoppers wat lucht en zorgt voor gewenste sanering en schaalvergroting.

 • BW

  @jrboer, ik weet niet waar je woont maar in brabant kan ik 10-tallen bedrijven aanwijzen die 200-300 koeien hebben op 50-60ha grond. Alle melkveebedrijven in brabant hebben ook gewoon een mestoverschot. Nergens in brabant loopt een koe buiten (op kreupele na). En jij hebt het over intensieve veehouderij??? Varkens en kippen houders zeuren niet, maar stellen gewoon alleen maar vast, dat er met 2 maten gemeten wordt!!!! En dat kan gewoon niet. (Over ammoniak uitstoot zullen we het maar helemaal niet hebben, evenals over geurbeleid).
  En hoezo wordt er ''gedoogd'' om zonder grond varkens/ kippen te houden???

 • boerkebrabant

  ja jrboer, ik wacht op jou reactie!

 • minasblunders1

  En ik op de jouwe, Boerkebrabant.

 • boerkebrabant

  minas, daar heb ik allemaal geen verstand van, ik heb het over het onrecht wat betreft wel of geen rechten aankopen.

 • BW

  Boerkebrabant ik denk dat J.R. (boer) in Dallas leeft.

 • Koen Franken

  Nee boerke brabant , zal je uit de droom helpen , hij weet gewoon dat je gelijk hebt , je kan beter in grond inverteren als in rechten , weet hij ook !!

 • zon

  Verwerking van hetgeen meer overschot is geworden t.o.v 2013.
  Dit tot aan de landelijke grens van 85 miljoen kilo
  Als ik het goed begrijp mag uitbreiding dan niet meer.
  Welke sanctie zit op overschrijding?

 • 344412

  De sanctie is invoering koerechten, lijkt dus onafwendbaar

 • red

  Zolang belangen behartigd worden door vergaderboeren die azen op een bijbaantje als comisie lid en als proviciebestuurder (betaald en goed voor pensioen) moet je niet verwachten dat ze vvor jullie op de baricades gaan staan.
  Ga desnoods belangen behartigers aanstellen betaal ze naar behaald succes.

Laad alle reacties (36)

Of registreer je om te kunnen reageren.