Rundveehouderij

Nieuws

Eerste daling saldo sinds zomer 2012

Brussel – Het saldo van melkveehouders is in het eerste kwartaal van 2014 voor het eerst gedaald sinds de zomer van 2012. Dat blijkt uit de Vlaamse zuivelbarometer, een nieuw instrument om de economische situatie van de melkveehouderij in kaart te brengen.

De resultaten voor het eerste kwartaal van 2014 tonen aan dat de variabele kosten zich stabiliseren tegenover eind 2013, maar dat de opbrengsten licht gedaald zijn. Dat leidde tot de eerste daling van het actueel bruto saldo sinds de zomer van 2012. Het bruto saldo is gelijk aan de opbrengsten verminderd met de variabele kosten per 100 liter geproduceerde melk. De index van het actueel bruto saldo staat, ten opzichte van de referentieperiode 2007-2012, met 129 punten wel nog altijd op een hoog niveau.

De Vlaamse overheid volgt ook het voortschrijdend bruto saldo en kijkt hierbij naar de afgelopen vier kwartalen. Zo blijkt dat in het laatste kwartaal van 2013 het actuele bruto saldo 33 procent hoger lag dan het gemiddeld bruto saldo in de referentieperiode, maar dat het voortschrijdend bruto saldo maar 16 procent hoger lag.

Vlaams minister-president Kris Peeters kondigde begin dit jaar al aan dat de overheid werkte aan de zuivelbarometer. Volgens hem een cruciaal instrument voor het volgen van de sector in het postquotumtijdperk. De barometer is gebaseerd op gegevens van 100 Vlaamse melkveebedrijven. De resultaten van de boekhouding worden aangepast aan recente melkprijzen en mengvoederprijzen. Ook worden de verkoopprijzen voor nuchtere kalveren, uitstootkoeien, de aankoopprijzen voor meststoffen en de consumentenindex voor gas en elektriciteit meegenomen in de berekeningen.

Er worden in de barometer vier parameters per 100 liter melk aangegeven: opbrengsten, variabele kosten, actueel bruto saldo en het voortschrijdend bruto saldo.

De tweede zuivelbarometer verschijnt over drie maanden.

Of registreer je om te kunnen reageren.