Rundveehouderij

Nieuws 3 reacties

´Druk op melkprijs houdt aan´

Londen – De recent ingezette daling van de melkvergoedingen zal de komende tijd waarschijnlijk aanhouden. Dat stelt DairyCo, het Britse zuivelschap, in een analyse van de ontwikkelingen op de melkmarkt.

De melkproductie blijft op een hoog niveau, terwijl de vraag niet in belangrijke mate lijkt toe te nemen. Zolang één van die twee ontwikkelingen niet stopt, blijft er druk op de melkprijzen bestaan.

In Groot-Brittannië hebben de meeste melkverwerkers hun melkprijs per 1 mei of uiterlijk 1 juni al verlaagd. De grootste verlaging kwam van cooperatie First Milk dat de melkprijs met 2 pence ofwel 2,4 eurocent terugbracht. Van de andere grote bedrijven kwam de verlaging bij Muller Wiseman uit op omgerekend 1,9 eurocent terwijl Arla UK in navolging van de Scandinavische moeder de melkprijs met 1,5 eurocent verlaagde.

Volgens DairyCo zijn er geen tekenen dat er snel een eind komt aan die neerwaartse trend. ´´De ontwikkeling hangt voor een groot deel af van wat er op de wereldwijde markt met grondstoffen gebeurt. Er is weliswaar geen direct verband maar er is wel sprake van een grote invloed. Op dit moment gaan die wereldwijde prijzen omlaag en de eerste indicatie, zoals van de Fonterra-veiling, wijst er op dat die trend in mei doorzet´´, aldus het schap. ´´Wat we de komende tijd vooral in de gaten moeten houden is of er iets verandert aan de vraagkant, met name vanuit China, en hoe de productie zich ontwikkelt in Nieuw-Zeeland. Een positief signaal is wel dat de concurrentie voor melk tussen de Britse verwerkers zelf sterk blijft, vooral gezien het feit dat Arla nog eens 150 miljoen liter wil zien toe te voegen."

Laatste reacties

  • koestal

    de melkprijs zakt om deze tijd van het jaar meestal wel iets

  • overheid

    Ben wel benieuwd hoe de melkprijs zich zal gaan ontwikkelen vanaf 2015. Ook de Chinezen lijken nu serieus te willen gaan produceren (hierbij ondersteund door Nederlandse bedrijven). Daarmee snijdt NL zich uiteindelijk in de eigen vingers doordat hierdoor het aanbod zal toenemen (prijs zakt).

  • groot7731

    De Nederlandse melkveehouders staan in de startblokken om hun eigen melkprijs kapot te melken.

Of registreer je om te kunnen reageren.