RundveeNieuws

Dijksma: groei door extra grond of mestverwerking

Den Haag – Melkveehouders die hun bedrijf na afschaffen van het melkquotum willen uitbreiden, kunnen dit doen door grond bij te kopen of door alle extra fosfaatproductie te verwerken. Een combinatie van beide is ook mogelijk. Dat zegt staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken).

Het wetsvoorstel Toekomst melkveehouder is vrijdag door de ministerraad goedgekeurd en wordt nu door de Raad van State beoordeeld. Doelstelling is dat de wet  per 1 januari 2015 van kracht wordt en dat de referentiehoeveelheid fosfaat per bedrijf, die wordt gebaseerd op de mestproductie in 2013, dit najaar voor alle bedrijven duidelijk is.

Dijksma wil de melkveehouderij de mogelijkheid bieden om te groeien. De staatssecretaris zegt dat er van ongebreidelde groei geen sprake is vanwege de milieuregels, waaronder het fosfaatplafond, waaraan de sector zich moet houden. Via voermaatregelen kan er wel extra fosfaatruimte ontstaan.

Dijksma kondigt tevens aan meermaals per jaar in gesprek te willen met boeren.” Er zijn veel goede ideeën bij de mensen in de praktijk. Het lijkt mij heel nuttig om deze ideeën beter voor het voetlicht te brengen”, zegt Dijksma.

Boerderij had een exclusief gesprek met staatssecretaris Sharon Dijksma. Ze kijkt daarin terug op het binnenhalen van de derogatie en vooruit op de toekomst van – met name – de veehouderij. Lees het dinsdag in weekblad Boerderij en Boerderij Vandaag.

Beheer
WP Admin