Rundveehouderij

Nieuws 6015 x bekeken 28 reacties

Dierenbescherming luidt noodklok over weidegang

Amsterdam - Naast een wettelijk verplichte weidegang zijn ook verdergaande afspraken met de supermarkten nodig om de Nederlandse melkkoe in de wei te houden. Dit stelt de Dierenbescherming.

De organisatie luidt naar eigen zeggen de noodklok en wijdt een hoofdartikel aan de kwestie in verenigingsblad Dier. Bij de nadere afspraken met de supers denkt de Dierenbescherming aan de eis dat ook alle kaas van weidemelk komt en de introductie van een Beter Leven kenmerk voor zuivel. Zuivelfabrikanten moeten de huidige weidemelkpremie verder optrekken naar een niveau dat voor veehouders niet meer te negeren is.

Worden geen krachtige maatregelen genomen, dan verdwijnt na het aflopen van de melkquotering het overgrote deel van de Nederlandse melkkoeien in grote stallen. Daar moeten ze liggen in 'bewust veel te krappe ligboxen met een harde vloer', aldus beleidsmedewerker Bert van den Berg. Van die te harde vloer krijgen de koeien volgens hem slijt-, druk-, en doorligplekken. Bovendien kampt 80 procent van de koeien volgens hem na een paar weken op stal met pijnlijke klauwontstekingen. Ondertussen moeten de koeien wel topsport bedrijven, om minstens 8.000 liter melk per jaar te kunnen geven.

De Dierenbescherming wil dit scenario voorkomen en vóór zijn dat de melkveehouderij de varkens-, en pluimveehouderij achterna gaan. Nu al gaat het op diverse punten niet heel goed met het dierenwelzijn in de melkveehouderij, meent de Dierenbescherming. Veel koeien staan al permanent binnen en hebben al last van bovengenoemde problemen. Bovendien gaat een gemiddelde melkkoe maar vier lactatierondes mee, ofwel wordt slechts 5 of 6 jaar oud, terwijl een koen volgens de Dierenbescherming wel drie keer zo oud kan worden.

Laatste reacties

 • Heindekort

  Liggen de koeien in te krappe boxen met een harde vloer ja? Onze realiteit is toch even wat anders als de uwe Mr. Van de Berg. Kom rustig kijken. Overigens gaan de koeien zomers gewoon naar buiten.

 • alco1

  En dat hele gezeur door totaal onwetende mensen is allemaal veroorzaakt door de FC en LTO die weidegang in welzijnspunten opnamen.
  Nogmaals. Weidegang is uitstekend voor het imago en ook is het goed dat er premie voor gegeven wordt, maar de grootste blunder die er gemaakt is dat boven genoemden door liet schemeren dat het beter is. Hier zijn deskundigen zoals het gros van de veeartsen het niet mee eens.

 • Fermer

  Ik ben onlangs nog in een verpleegtehuis geweest. Mensonterend! Worden geen krachtige maatregelen genomen, dan verdwijnt straks ook de rest van onze bejaarden in deze toestanden. Wie zich niet volledig kan redden, blijft bijna de gehele dag in bed. Mensen met slijt-, druk- en doorligplekken! Meer dan 80% wordt nauwelijks gewassen. Mensen die topsport bedreven hebben, ons land uit 'het moeras getrokken', opgebouwd in armoede na WO II, daar hebben we nu 'even geen zin in', de jeugd studeert liever voor de bijstand en de regering gooit z'n rotcenten liever in bodemloos Europa.

 • info48

  Laat LTO deze passage's ' bewust veel te krappe ligboxen met een harde vloer' ook onbeantwoord??? en wordt de burger weer niet correct ge-informeert?? dan niet janken als het imago verder vertekent!

 • pinkeltje

  Vooral die 'Bewust veel te krappe ligboxen' daar overtuigt meneer van den Berg mij wel mee. Maar als meneer van den Berg net maar roeptoetert zal politiek Den Haag het wel over nemen. Tijd voor maatregelen!

  Mogen de koeien in de winter nog wel op stal? Dat is toch ook zielig, een half jaar lang niet naar buiten! Een gedetineerde wordt toch ook iedere dag gelucht?

 • vandenbrandcv1

  wat erg, wat erg, wat erg, misschien beter om alle koeien in nederland te verbieden. ( net als de nertsen). en dan alle zuivel maar importeren. en de bevolking laten creperen, alleen de dierenbescherming laten boeren . kan de sector naar hen loeren. Sorry hoor, boer blijf bij je beest en dieren bescherming bij je leest, ga anders liever in de zandbak spelen en kom als je volwassen bent maar terug.

 • joannes

  Weer zo´n Politiek standpunt om onschuldige, onwetende consumenten een abonnement te verkopen waarvoor ze dan een hele beroepsgroep slachtoffer kunnen maken. Ik ben benieuwd hoe deze onzin weerlegd gaat worden? Maar het is toch van de gekke dat Media kanalen deze Politieke straatgevechten serieus nemen én die zogenaamde beschermers de kans geven een parasieten beroep uit te oefenen op basis van misleiding en misinformatie!

 • farmerbn

  Als de Nederlandse consument 30 procent van alle Nederlandse melk consumeert en 50 procent wil weidemelk dan moeten er 15 koeien van de honderd weidegang krijgen. Melk(producten) die bv verkocht worden aan China hoeven niet verplicht van weide-koeien afkomstig zijn . Als Mercedes auto's wil verkopen naar Amerika waar de strengste milieu-eisen zijn ,hoeven die auto's die hier verkocht worden toch ook niet aan die strenge Amerikaanse eisen te voldoen?

 • agropionier

  Meer beweiden kan toch positief uitpakken voor de kostprijs? Lagere graanoogst zal leiden tot hoge krachtvoer prijs en inkuilen kost je altijd kwaliteit. ....

 • japke33

  Waarom toch steeds weer zulke uitspraken? En waarom wordt hier gewoon niet een keer ferm tegen opgetreden door de belangenbehartigers die voor de boeren zijn!!
  Weidegang betekent toch niet automatisch dat de dieren het beter hebben. Hoe vaak per jaar is het hier nou echt 'koeienweer'. Laat het de boeren zelf bepalen als ze hun vee buiten willen laten.
  Elke keer wordt de naam van ons boeren door het slijk gehaald, en niemand die hier echt wat tegen doet.
  En die melk raken we echt wel kwijt hoor, ook als de koeien niet buiten lopen, hebben we de vrijwel de beste melk van de wereld.

 • lammetje

  Wat een stom gelul weer, laat de koeien zelf beslissen wat ze willen, met optimale koeomstandigheden in de stal zijn ze vaker binnen dan buiten. als er geen zon en geen regen is en rond de 18 graden zijn de meeste koeien buiten . echter dat hebben we in nederland niet zo vaak. Mijn motto is altijd: zorg je goed voor je koeien dan zorgen de koeien goed voor jou!!

 • joohoo

  De verhalen die de dierenbescherming aanhaalt zijn op ons bedrijf n.v.t. Waarom dan reclameren.

 • farmerbn

  Boeren bij wie de koeien wel naar buiten kunnen maar waar ze zelf binnen blijven moeten een journalist vragen om een reportage over weiden van koeien. Kunnen burgers lezen dat als het ongunstig weide-weer is of de stal is erg diervriendelijk, de koeien liever binnen blijven.

 • agropionier

  als de koeien binnen meer voer hebben dan buiten, dan blijven ze binnen ja...

 • hout&co

  heeft dit persoon zelf wel kaas gegeten van hoe een koe haar tijd doorbrengt ????

  dat ze liever in de schaduw in de ligboxstal ligt dan in een zonovergoten weide, nadat ze zich heeft volgevreten ?

  dat juist de betonroosters voor voldoende slijtage kan zorgen zodat de koe niet te veel last krijgt van te lange /zachte hoeven door constant in de weide te lopen ????

  laat ze eerst eens onderzoek doen voor ze iets beginnen te roepen als een dolende in de woestijn !!!!!!!!

 • koeboertje

  Vreemde koeien heeft iedereen , die graag op stal blijven als ze mogen kiezen
  Bij mij staat de staldeur en het hek naar de wei altijd open ze kunnen dus ook kiezen, maar blijven altijd buiten, boven de 30 graden komen er pas wat vaarzen naar binnen!

 • alco1

  Het is maar net waar het lekkerste voer ligt of staat.

 • japke33

  @koeboertje, zo zie je maar weer, geen koe is hetzelfde ;)
  bij ons zijn ze vaak ook liever binnen dan buiten. Dan ga ik ze niet verplicht naar buiten doen, omdat de 'maatschappij' dat zo nodig wil.

 • farmerbn

  Je zou -verplicht weiden- moeten veranderen in -verplicht de deur open-. De koeien mogen dan kiezen wat ze willen. Dat is een compromis waar iedereen teveden mee moet en kan zijn. Boeren die willen weiden hebben de deur al open en boeren die graag opstallen kunnen de koeien zo verwennen in de stal dat de koeien liever in de stal blijven.

 • Katrijn van Dalen

  @farmerbn goed idee! Even Dijksema voor bellen. :-)

 • Elevage

  Verplichten moet veranderd worden in: de koeien hebben onbeperkt de mogelijkheid naar buiten te gaan. Dan kan iedereen zijn eigen wending hier aan geven

 • Jan van het Zand

  Koeien meer weidegang? En waarom paarden niet? Koeien krijgen in een ligboxenstal veel meer beweging dan paarden in een box van een manege. Dat is ongezond voor de paarden. Dat is in onderzoek aangetoond. Hoefkatrol en koliek zijn een slechts enkele mankementen, maar er zijn er meer. Dierenbescherming en Wakker Dier ageren alleen maar tegen boeren, maar de burger maakt veel grotere fouten met het houden van dieren. Maar ja, als je oogkleppen op hebt, nie waar. Kippen in een kooi, is verboden. Maar hoeveel vogels leven niet in een kooi bij de burger, of met een ketting aan een pagepaaiepoot?

 • Mfb

  Als ze weidegang nou gewoon verplicht stellen dan hoeven we er ook niet meer over te zeuren

 • PIETER123

  Als boeren geen goede geneesmiddelen mogen gebruiken net als in Ierland tegen leverbot en door deze ''verplichte weidegang'' is een boer bijna verplicht om koeien op stal te houden.Denk dat de eerste uitbraken dit jaar al rond deze tijd als er zijn.Vroeger waren eenden massaal aanwezig in de weilanden ruimden veel van de aanwezige besmette slakjes op nu zijn het allemaal ganzen een uit de hand gelopen hobby van vogelbescherming.

 • koestal

  Ik luid de noodklok tegen de dierenbescherming met al die bemoeizucht,een boer kan ook niks meer goed doen,laat ze eens in het buitenland kijken

 • koestal

  Ik stuur Dijksma ook maar een paar strontlaarzen

 • drevanhelmond1

  Bij ons lopen de koeien ook buiten.
  Het is verplicht , we moeten ze dus ook opsluiten in de wei.

 • Elghammar

  Wat een onzin zeg! Ik heb een melkveebedrijf in Zweden, hier is weidegang verplicht, het gemiddelde aantal lactaties per koe is hier een stuk lager dan in Nederland. Deze verplichting staat hier behoorlijk onder druk omdat zoals de regelgeving er op het moment uit ziet voldoet bijna niemand aan de eisen met als gevolg een belachelijk dubbelmoraal wat al helemaal niet goed is voor het aanzien van de melkveehouderij. Doordat verplichte weidegang in de wetgeving staat wordt er ook geen premie voor betaalt door de melkfabrieken. Vanuit de melkfabrieken word er gezegd dat er niks extra uit de markt gehaald kan worden om een weidepremie te dekken.
  Dus: begin niet aan een wetgeving! Zorg dat de premie opgekrikt wordt zodat iedereen aan weidegang wil doen er ook goed betaald voor krijgt!

Laad alle reacties (24)

Of registreer je om te kunnen reageren.