RundveeNieuws

Dierenbescherming luidt noodklok over weidegang

Amsterdam – Naast een wettelijk verplichte weidegang zijn ook verdergaande afspraken met de supermarkten nodig om de Nederlandse melkkoe in de wei te houden. Dit stelt de Dierenbescherming.

De organisatie luidt naar eigen zeggen de noodklok en wijdt een hoofdartikel aan de kwestie in verenigingsblad Dier. Bij de nadere afspraken met de supers denkt de Dierenbescherming aan de eis dat ook alle kaas van weidemelk komt en de introductie van een Beter Leven kenmerk voor zuivel. Zuivelfabrikanten moeten de huidige weidemelkpremie verder optrekken naar een niveau dat voor veehouders niet meer te negeren is.

Worden geen krachtige maatregelen genomen, dan verdwijnt na het aflopen van de melkquotering het overgrote deel van de Nederlandse melkkoeien in grote stallen. Daar moeten ze liggen in ‘bewust veel te krappe ligboxen met een harde vloer’, aldus beleidsmedewerker Bert van den Berg. Van die te harde vloer krijgen de koeien volgens hem slijt-, druk-, en doorligplekken. Bovendien kampt 80 procent van de koeien volgens hem na een paar weken op stal met pijnlijke klauwontstekingen. Ondertussen moeten de koeien wel topsport bedrijven, om minstens 8.000 liter melk per jaar te kunnen geven.

De Dierenbescherming wil dit scenario voorkomen en vóór zijn dat de melkveehouderij de varkens-, en pluimveehouderij achterna gaan. Nu al gaat het op diverse punten niet heel goed met het dierenwelzijn in de melkveehouderij, meent de Dierenbescherming. Veel koeien staan al permanent binnen en hebben al last van bovengenoemde problemen. Bovendien gaat een gemiddelde melkkoe maar vier lactatierondes mee, ofwel wordt slechts 5 of 6 jaar oud, terwijl een koen volgens de Dierenbescherming wel drie keer zo oud kan worden.

Beheer
WP Admin