Rundveehouderij

Nieuws 1100 x bekeken

Danone op overnamepad

Wellington - Danone wil twee zuivelbedrijven van de Sutton Group en Gardians (een joint venture van Sutton) in Nieuw-Zeeland overnemen.

Hiermee lijkt de Franse zuivelonderneming haar aanvoer van grondstoffen voor, en productie van, babyvoeding veilig te willen stellen. De koop volgt op een conflict met de Nieuw-Zeelandse zuivelgigant Fonterra. Danone is na het botulismeschandaal bij Fonterra, een van de belangrijkste leveranciers van zuivelgrondstoffen, overgestapt naar andere leveranciers. Gezien de hoeveelheden babyvoeding die Danone afzet geen sinecure. De Fransen hebben Nieuw-Zeeland voor de rechter gedaagd omdat ze als gevolg van het achteraf valse botulisme-alarm een schade van 300 miljoen euro zouden hebben geleden. Danone haalde uit voorzorg onder meer een grote hoeveelheid babyvoeding uit de schappen.

Volgens Nieuw-Zeelandse media neemt Nutricia (onderdeel van Danone) van Gardians een op het Zuidereiland in Balclutha gevestigde droogtoren over met een capaciteit van 20.000 ton. De capaciteit is ongeveer gelijk aan de fabriek die Nutricia al bezit op het Noordereiland in Auckland. Nutricia heeft zich verzekerd van voldoende melkaanvoer voor de nieuwe fabriek. Bestaande contracten met 18 melkveebedrijven, goed voor zo'n 12.000 melkkoeien, zijn ook overgenomen. Van de Sutton Group wordt een fabriek voor het mengen en verpakken van babyvoeding in Auckland overgenomen.

Het bedrag waarvoor de activiteiten van de Sutton Group en Gardians worden overgenomen is niet bekend gemaakt. De Nieuw-Zeelandse autoriteiten moeten nog goedkeuring verlenen voor de op handen zijnde deal.

Of registreer je om te kunnen reageren.