Rundveehouderij

Nieuws 702 x bekeken 2 reacties

Copa Cogeca pleit voor zachte landing

Brussel – De Europese boerenorganisatie Copa Cogeca heeft via een brief een oproep gedaan bij Eurocommissaris Dacian Ciolos en bij de lidstaten om een zachte landing te realiseren bij het afschaffen van het melkquotum. Copa Cogeca vindt het belangrijk dat het voor melkveehouders mogelijk wordt om ook in het laatste quotumjaar in te spelen op de groeiende vraag naar zuivel.

"Het geld van de superheffing kan beter door de sector benut worden om zich verder te ontwikkelen", vindt Copa Cogeca. De organisatie vraagt daarom het geld voor de superheffing terug te geven aan de sector. Ook een vetcorrectie is volgens Copa Cogeca een goede manier om de druk te verlichten.

"Europese zuivelproducenten moeten in een goede positie zijn om gebruik te kunnen maken van de groeiende vraag naar zuivel. Melkveehouders proberen in te spelen op deze groeiende vraag, maar ze worden daarvoor bestraft via de superheffing", zegt Mansel Raymond, voorman van de zuivelafdeling van Copa Cogeca. Hij wijst erop dat veel melkveehouders nog maar net hersteld zijn van de lage melkprijs van afgelopen jaren.
Copa heeft vertrouwen in een winstgevende zuivelmarkt voor de toekomst, maar wil graag met de Europese Commissie in gesprek over de wijze waarop wordt omgegaan met prijsschommelingen in de toekomst.

Copa Cogeca is de Europese organisatie voor boeren en tuinders. Staatssecretaris Sharon Dijksma (landbouw) vindt het een belangrijk signaal dat er een grote meerderheid binnen Copa Cogeca voor de zachte landing is. Dijksma is al geruime tijd bezig om in de Europese landbouwraad een meerderheid te krijgen voor een zachte landing. Dit is een lastig proces, maar Dijksma blijft positief. De steun voor een zachte landing groeit, zegt Dijksma.

Laatste reacties

  • info58

    Dijksma zal de regels wel met terugwerkende kracht toepassen

  • simpel boerke

    We zullen wel aan het lijntje gehouden worden tot 1 april 2015, waarna we met terugwerkende kracht te horen krijgen dat we alsnog de volledige superheffing moeten betalen. Politieke besluitvormingen gaan stroperig, maar we hebben er hard voor gestreden krijgen we dan van Dijksma te horen, maar helaas was er er geen meerderheid.
    Zo zal het wel weer gaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.