Rundveehouderij

Nieuws 14 reacties

Campina Open Boerderijdag trekt veel kijkers

Idzergea - Klaas en Tjitske Oevering in Idzergea (Fr.) openden vandaag hun boerderij voor het publiek in het kader van de landelijke Campina Open Boerderijdagen. Behalve een kijkje in de stal was er speciale aandacht voor de weidevogels.

"Dit is PR voor de landbouw. We laten zien hoe we melkveehouderij combineren met weidevogelbeheer en natuurbeheer. En de belangstelling is groot. We hebben alleen in de ochtend al een kleine 500 mensen ontvangen. En we zijn elk half uur met de platte wagen het land in gegaan om naar de weidevogels te kijken. Het is nu ook de mooiste tijd daar voor. We hebben hier in totaal zo'n 60 nesten, waarvan 25 gruttonesten." Op 9 juni is er nog een open dag.

Foto

 • Melkveehouders Klaas en Tjitske Oevering geven aan een groep burgers uitleg over wat zij doen op hun bedrijf.

  Melkveehouders Klaas en Tjitske Oevering geven aan een groep burgers uitleg over wat zij doen op hun bedrijf.

  Foto: Mark Pasveer

Laatste reacties

 • Trot

  goed bezig!

 • Koen Franken

  Inderdaad goed bezig , als ik kijk hoe het in Brabant gebeurt met het grasmaaien , dit gaat allemaal met een rotgang en echt alles wat zich in het gras bevind is de te dode opgeschreven , geen schijn van kans , niet voor niks dat een weidevogelvereniging zich hieraan ergert

 • koestal

  de vogels willen steeds naar de boeren omdat die mest op het land brengen en niet natuurmonumenten ,is te schraal

 • Koen Franken

  Maar ook ik zie dat de manier van maaien nu niet echt overkomt om de dieren te sparen en ze de kans geven om te vluchten , die zgn wildverdrijvers zouden ze verplicht moeten maken , ook de burger ziet allemaal gebeuren

 • Demeter Griend

  Super, dit is een voorbeeld hoe het ook kan.

 • Schaapje

  Een goede agrariër heeft ook oog voor de weidevogels en behoort deze te beschermen. Degene die er geen rekening willen houden zouden een boete moeten betalen. Open dagen zijn welkom voor de hele sector en goed voor het imago.

 • koestal

  De nesten zijn altijd erg moeilijk te vinden ,het opzoeken kost ook erg veel tijd ,een boer heeft niet zoveel vrije tijd ,heeft tegenwoordig heel veel administratie te doen voor het ministerie van landbouw of economische zaken,want als je dat niet op orde hebt krijg je dikke boetes

 • BetterCows

  De natuurpercelen van Staatsbosbeheer die verpacht worden ,worden bemest met kunstmest en of kunstmest vervanger , worden gemaaid wanneer de vogels zitten te broeden in mei of juni ,worden door intensief gebruik zogenaamd verschraalt . Weidevogels hebben geen schijn van kans op deze percelen .Was de maaidatum na 1 juli dan zou er beter weidevogel beheer plaatsvinden en kwam de grond meer tot zijn recht .
  Vogelwerkgroepen worden de boer op gestuurd om weidevogel beheer te doen ,maar mogen niet op percelen van Staatsbosbeheer komen . dat zeggen ze natuurlijk zelf te doen om het te beheren .

 • leo,s vriend

  @betercows, en vergeet niet al die reekalveren die sneuvelen als je in juni maait,even een avond voor het maaien plastic zakken in de percelen zetten is te veel moeite voor de lui van sbb.

 • koestal

  hier zijn weinig weidevogels ,wel veel kraaien ,buizerds en vossen,heeft het dan nog zin om die weinige nesten te beschermen ? ,de jonge vogels redden het toch niet , ze worden binnen de kortste keren opgepeuzeld door de predatoren

 • Koen Franken

  Koestal , kan je niet goed volgen in je reactie 7 zeg je dat de nesten moeilijk te vinden, zijn en dat jullie het te druk hebben met de administratie , vervolgens in 10 zeg je dat er geen zitten , wat is de volgende smoes !!

 • minasblunders1

  Koestal, hebben jullie daar geen vrijwilligers van vogelbeschermingsclubs? Hier doen deze mensen het zoekwerk; wij hoeven dan alleen nog maar rekening te houden met de gevonden plaatsen bij het landwerk. Werkt prima!

 • Schaapje

  Weet niet waar bettercows woont, maar hier in de regio is al het sbbland maaidatum 23 juni. Bovendien mag er geen kunstmest worden gestrooid. Ook de goede ruige mest van de potstal is in de nieuwe contracten op max 5 ton gesteld. Dus er is geen sprake van overbemesting of maai maar raak. Eerder van verschraling en het zeer lange gras vinden de weidevogels ook niet echt prettig.

 • Jan van het Zand

  Tja, weidevogels. Ik zit met een boom vol kauwen, die een nest van de duiven in die boom aan het leeg roven zijn. Hopelijk verdwijnen die kauwen weer uit mijn tuin. Het is immers geen pretje om die valse noten zingende bende vanaf 4.30 uur te moeten aanhoren.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.