Rundveehouderij

Nieuws 976 x bekeken

Britten merken weinig van einde melkquotum

Londen – Het vrijmaken van de Europese melkmarkt zal weinig gevolgen hebben voor de melkveehouderij en zuivelindustrie in Groot-Brittannië. De Britse melkproductie ligt al meer dan tien jaar onder het quotum en zal nauwelijks worden beïnvloed door het wegvallen van de quota.

Dat stelt zuivelbedrijf Dairy Crest in een toelichting op de jaarcijfers. ''De voorkeur van de consument en de kosten voor het transporteren van melk maken het onwaarschijnlijk dat er verse melk in Groot-Brittannië wordt ingevoerd. Mogelijk komt er wel wat meer kaas naar de Britse markt, met name uit Ierland, maar andere markten in de wereld zijn waarschijnlijk veel aantrekkelijker. Als er meer kaas uit het buitenland komt, dan kan dat de melkprijzen voor de boer wel onder druk zetten. Onze eigen merk Cathedral City heeft echter een voldoende sterke positie om de druk te kunnen weerstaan'', aldus het zuivelbedrijf.

Dairy Crest heeft in het boekjaar tot eind maart een winst gedraaid van €60 miljoen. In het vorige boekjaar kwam nog een verlies van ruim €10 miljoen uit de bus. De verbetering is grotendeels te danken aan de opbrengst van enkele gebouwen die Dairy Crest in het kader van de herstructurering heeft afgestoten. De omzet bleef nagenoeg gelijk op €1,71 miljard.

Het Britse zuivelbedrijf investeert onder meer in de productie van weipoeder bij één van zijn kaasfabrieken. Dairy Crest meldt dat het in gesprek is met één koper voor die weipoeder 'die al een gevestigde positie in die markt heeft'. De onderneming rekent erop dat de afzet ervan jaarlijks rond de €6,1 miljoen aan de winst zal toevoegen.

Of registreer je om te kunnen reageren.