Rundveehouderij

Nieuws 1237 x bekeken 2 reacties

Britse rundveehouders krijgen geen gehoor bij supermarkten

Londen – De grote Britse supermarkten weigeren meer rundvlees uit eigen land te voeren om zo de prijsval van runderen tot staan te brengen. De meeste grootwinkelbedrijven houden een flinke hoeveelheid Iers rundvlees in de schappen omdat dat goedkoper is.

De Farmers Union of Wales en de bond van rundveehouders riepen de grote winkeliers eerder op om de eigen Britse sector te ondersteunen. Maar met name marktleider Tesco stelt dat Brits rundvlees te duur is geworden. ''De kostprijs is de laatste vier jaar verdubbeld waardoor het te duur is voor onze klanten. Die gaan dan naar ander, goedkoper vlees kijken. Dat is duidelijk een uitdaging voor ons en onze leveranciers. We moeten er samen aan werken om de vraag op te voeren en niet om de productie te verhogen'', aldus een woordvoerder tegenover Farmers Weekly.

De enige van de vier grote Britse supermarkten die 100 procent Brits vlees verkoopt is Morrisons. Dat bedrijf werkt ook met een vaste groep leveranciers en heeft bovendien een eigen groothandelaar die vee inkoopt. Een woordvoerder van dit bedrijf beschuldigt de collega's ervan dat ze op hun na het paardenvleesschandaal gedane beloften zijn teruggekomen. ''Wij blijven ons wel committeren aan vlees uit eigen land, maar omdat dat duurder is verliezen we klanten. Om toch wat aan de winkelprijs te kunnen doen, leveren we nu in op onze eigen marges.''

Laatste reacties

  • koestal

    Britse boer is weer de dupe ,ook al door de tbc besmetting door dassen die ook de koeien besmetten en daardoor onverkoopbaar zijn

  • joannes

    Weer een mooi voorbeeld van Supermarkten die zich als consumenten vertegenwoordigers opstellen en producenten daarmee tegen elkaar opzetten om de prijzen laag te houden. Gesteund natuurlijk door een Overheid met regulering die deze productie verschuiving ondersteund. Dit betekend dus dat Boeren producties gewoon bewust naar de laagste kosten (gebieden) gedreven worden ten koste van een complete beroepsgroep in in dit geval de UK. Ondertussen is er dan een tegenbeweging die op nationaal niveau deze ¨laagste kosten beweging¨ veroordeelt voor dierwelzijn, en daarmee de productie eisen en kosten verhoogd. Die beweging zal natuurlijk in Ierland dat de grootste economische belangen heeft de minste invloed hebben en daarmee houden die laagste kosten landen altijd hun voorsprong. Het is jammer dat in die concurrentie Supermarkten niet gereguleerd kunnen worden nationale productie bij wet te ondersteunen!

Of registreer je om te kunnen reageren.