Rundveehouderij

Nieuws

Brits instituut maakt fout met MKZ-virus

Pirbright – Het Britse laboratorium voor hoog-besmettelijke dierziekten in Pirbright is veroordeeld tot een boete van in totaal 88.000 euro wegens overtreding van de veiligheidsregels rond het werken met het MKZ-virus.

Pirbright was in 2007 ook de bron voor de laatste MKZ-uitbraak in Groot-Brittannië.

Het Pirbright Institute heeft toegegeven dat het de zogenaamde Specified Animals Pathogens Order, die strikte regels voor het werken met pathogenen geeft, tijdens experimenten met vee dat was geïnfecteerd met het MKZ-virus op acht punten heeft overtreden. Dat gebeurde bij twee gelegenheden, in november 2012 en in januari 2013, in een afgesloten behuizing voor besmette dieren. De overtredingen werden vastgesteld tijdens controles door de Health and Safety Executive, de Britse arbeidsinspectie. Volgens het rapport van de dienst deden de problemen zich voor met een ventilatiesysteem. Doordat Pirbright werkt met een reeks opeenvolgende veiligheidsmaatregelen leidde dat niet tot het vrijkomen van het MKZ-virus buiten het gebouw. Naast de gerechtelijke vervolging is ook een onafhankelijk onderzoek ingesteld dat nog niet is afgerond.

In 2007 ontsnapte het MKZ-virus wel uit Pirbright, in dat geval via het afvalwatersysteem. Dat leidde in Groot-Brittannië alsmede in een reeks andere Europese landen direct tot groot alarm en een reeks beperkende maatregelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.