Rundveehouderij

Nieuws 3584 x bekeken 2 reactieslaatste update:3 mrt 2016

'Belangstelling voor leasen melkrobot neem toe'

Norbert van Hemert van melkrobotfabrikant Lely signaleert dat er steeds meer melkrobots worden verleased.

André de Leeuw van Delaval valt op dat vijf jaar geleden nog bijna 70% van de melkveehouders met nieuwbouwplannen koos voor een robot terwijl dat nu eerder richting de 50 procent gaat. Dat blijkt uit een rondgang langs verschillende fabrikanten van melkrobots.

Overzicht van zes merken

Boerderij heeft een overzicht gemaakt van de zes merken melkrobots op de Nederlandse markt en hun technische gegevens. In het overzicht is eenvoudig terug te zien welke waarden fabrikanten opgeven als het gaat om energie en waterverbruik, prijzen, inbouwmaten, verkoopaantallen maar ook welke metingen de robots wel en niet doen in de melk.

De opgegeven waarden verschillen niet erg met de waarden die de fabrikanten drie jaar geleden opgaven toen Boerderij ook zo'n overzicht maakte. Als het gaat om energieverbruik, zeggen velen gemiddeld 0,02 kWh/kilo melk te gebruiken per box. Het waterverbruik zit volgens de fabrikanten zelf tussen de 200 en 600 liter per box per dag. Veel van de robotmodellen zijn dan ook niet enorm veranderd de laatste vier jaar.

Compleet nieuw concept van BouMatic

Alleen BouMatic Robotics lanceerde met de MR-S1 eind 2011 en MR-D1 eind 2012 een compleet nieuw concept. Eind dit jaar denkt het bedrijf al vijfhonderd boxen wereldwijd te hebben verkocht. Gegevens over energieverbruik zijn er nog niet van dit merk.

Ook Insentec stopte na korte tijd weer met verkoop van de Astrea 20.20 op de Nederlandse markt, zodat als oorspronkelijke Idento-ontwikkeling nu alleen nog de SAC Futureline Max in Nederland is te krijgen. Fabrikanten hebben zich verder vooral toegelegd op betere sensoren, eenvoudige bediening en betrouwbaardere en snellere software.

In Boerderij 34 van 20 mei 2014 kunt u het complete overzicht lezen.

Laatste reacties

  • senna001

    de boerderij van 8 april? moeten we nog 11 maanden wachten op een overzicht...

  • koestal

    opgave van de fabrikant is vaak natte vingerwerk

Of registreer je om te kunnen reageren.