Rundveehouderij

Nieuws

Eerste Nederlandse leden Arla feit

Aarhus/Eupen - De leden-melkveehouders van Arla en EGM Walhorn hebben ingestemd met de fusie tussen beide coöperaties. Daarmee krijgt Arla voor het eerst in zijn geschiedenis leden-melkveehouders in Nederland.

Bij EGM-Walhorn zijn 795 melkveehouders aangesloten, 426 in België, 317 in Duitsland en 52 in Nederland. Met het 'inlijven' van EGM-Walhorn bij Arla krijgt de Deens/Zweedse zuivelgigant een betere toegang tot rauwe melk voor haar vestigingen in Pronsfeld en Nijkerk.

Van de afgevaardigden van Arla stemden 174 voor (94 procent) en 11 tegen (6 procent). Van de afgevaardigden van EGM-Walhorn stemden 118 leden voor (94 procent) en 5 leden tegen (6 procent). Arla-topman Peder Tuborgh is blij met de toetreding van nieuwe leden. Hij is er zeker van dat zowel Arla als de leden van EGM-Walhorn kunnen profiteren van deze fusie. Hij verzekert de melkveehouders dat Arla al de door hun geleverde melk gaat verwerken, ook na afschaffing van de quotering. Dit zou één van de redenen zijn waarom EGM-Walhorn zich met Arla heeft ingelaten terwijl hun zuivelfabriek voor 51 procent in handen is van Lactalis. Deze Franse zuivelspeler deed onlangs de mededeling waarin werd gedreigd dat een eventuele fusie tussen EGM-Walhorn en Arla grote gevolgen zou hebben voor bestaande contractuele relaties. Gezien de stemming lijkt de oproep weinig effect te hebben gesorteerd.

De coöperatie Arla telt, als de fusie met EGM-Walhorn door de mededingingsautoriteiten wordt goedgekeurd, 13.500 leden in zeven Europese landen.

Of registreer je om te kunnen reageren.