RundveeNieuws

Arbeidsproductiviteit 200 kilo melk per uur

Wageningen – De gemiddelde arbeidsproductiviteit van melkveebedrijven is 200 kilo melk per uur. De 25 procent bedrijven met de hoogste arbeidsproductiviteit haalt gemiddeld 285 kilo melk, terwijl de bedrijven met de laagste arbeidsproductiviteit blijven steken op gemiddeld 142 kilo melk per arbeidsuur. Dat blijkt uit de brochure ‘Cijfers die Spreken’ uitgebracht door Alfa Accountants en Adviseurs.

De gemiddelde arbeidsefficiëntie vloeit voort uit een analyse van resultaten van veebedrijven die tussen de 80 en 110 koeien melken. Dat zijn de bedrijven waar arbeid kan gaan knellen.

De bedrijven uit de kopgroep hebben een lagere arbeidsbezetting. Met gemiddeld 1,17 vak (volwaardige arbeidskracht)  produceren ze 18.483 kilo melk per hectare. Het leidt tot een kasstroom van €31,50 per uur. De staartgroep heeft 2,14 vak beschikbaar en halen een productie van 15.548 kilo melk per hectare. De kasstroom komt uit op €19,87 per uur. Door de inzet van relatief veel goedkope arbeid, is de kasstroom op het bedrijf 106 euro bij een gemiddelde meetmelkproductie van 766.000 kilo melk. De kopgroep haalt een kasstroom van 91.300 euro bij een productie van 826.000 kilo melk.

De kopgroep heeft gemiddeld hogere investeringen om een hogere arbeidsproductie te halen. Zo is het percentage bedrijven met een melkrobot in de kopgroep 100 procent. Ze besteden daardoor minder tijd aan het melken ,maar ook het voeren vraagt minder tijd. Inrichten van het bedrijf op basis van (korte en) logische looplijnen kan de arbeidsefficiëntie al snel een stuk verbeteren.

Beheer
WP Admin