Rundveehouderij

Nieuws 1 reactie

Arbeidsproductiviteit 200 kilo melk per uur

Wageningen - De gemiddelde arbeidsproductiviteit van melkveebedrijven is 200 kilo melk per uur. De 25 procent bedrijven met de hoogste arbeidsproductiviteit haalt gemiddeld 285 kilo melk, terwijl de bedrijven met de laagste arbeidsproductiviteit blijven steken op gemiddeld 142 kilo melk per arbeidsuur. Dat blijkt uit de brochure 'Cijfers die Spreken' uitgebracht door Alfa Accountants en Adviseurs.

De gemiddelde arbeidsefficiëntie vloeit voort uit een analyse van resultaten van veebedrijven die tussen de 80 en 110 koeien melken. Dat zijn de bedrijven waar arbeid kan gaan knellen.

De bedrijven uit de kopgroep hebben een lagere arbeidsbezetting. Met gemiddeld 1,17 vak (volwaardige arbeidskracht)  produceren ze 18.483 kilo melk per hectare. Het leidt tot een kasstroom van €31,50 per uur. De staartgroep heeft 2,14 vak beschikbaar en halen een productie van 15.548 kilo melk per hectare. De kasstroom komt uit op €19,87 per uur. Door de inzet van relatief veel goedkope arbeid, is de kasstroom op het bedrijf 106 euro bij een gemiddelde meetmelkproductie van 766.000 kilo melk. De kopgroep haalt een kasstroom van 91.300 euro bij een productie van 826.000 kilo melk.

De kopgroep heeft gemiddeld hogere investeringen om een hogere arbeidsproductie te halen. Zo is het percentage bedrijven met een melkrobot in de kopgroep 100 procent. Ze besteden daardoor minder tijd aan het melken ,maar ook het voeren vraagt minder tijd. Inrichten van het bedrijf op basis van (korte en) logische looplijnen kan de arbeidsefficiëntie al snel een stuk verbeteren.

Eén reactie

  • farmerbn

    Het gevaar van kengetallen waar geen euro's bij genoemd worden zoals kg melk per uur, is dat mensen hoog willen scoren op de nieuwe ranglijst. Het gaat niet om kg melk per uur en ook niet om kasstroom per uur maar om winst per jaar of winst per uur. Nieuwe bedrijven met vaak robots of bedrijven met een grote uitbreiding scoren het hoogst in die nieuwe ranglijst maar verdienen het minst. Als toeleverancier of boekhouder wil je meer producten of advies verkopen en dat doe je niet als je zegt dat boeren niet moeten groeien of automatiseren. Boeren gaan graag in competitie met collega's dus verzinnen bovenstaande snelle jongens een nieuwe competitie maar daarmee maken ze de boeren armer ipv rijker. 'Boerderij' moet dat inzien en niet zo'n verhaal van die snelle jongens klakkeloos overnemen maar ook kanttekeningen plaatsen in het artikel.

Of registreer je om te kunnen reageren.