Rundveehouderij

Nieuws laatste update:23 mei 2014

Analyse geeft duiding over snelheid graskuil

Hengelo – BLGG AgroXpertus gaat met ingang van 1 juni op de graskuilanalyses een inschatting maken hoe het kuilvoer zich in de koe gedraagt. De toevoeging op de graskuilanalyses krijgt de naam 'penskarakter'.

In een overzichtelijk schema van vier kwadranten wordt de positie van het kuilvoer weergegeven als een gele driehoek. De plaats van de driehoek wordt bepaald aan de hand van afbraakkarakteristieken die aangeven over het ruwvoer snel verteert of traag. Ook wordt onderscheid gemaakt in de hoeveelheid eiwit: veel of weinig. Hiermee heeft de veehouder en de voerleverancier direct inzicht in hoe het kuilvoer zich waarschijnlijk gedraagt in de pens en welke correcties er nodig zijn. Ook wordt advies gegeven over de acties die de veehouder kan nemen om ervoor te zorgen dat de volgende graskuil dichter bij het optimum zit.

De veehouder kan bijvoorbeeld kijken naar het uitgangsmateriaal. Is de snede zwaar, dan wordt geadviseerd wat natter in te kuilen zodat de verteringssnelheid niet te traag wordt. Een lichte snede kan dan juist wat droger ingekuild worden om de verwachte hoge verteringssnelheid iets te remmen.

Of registreer je om te kunnen reageren.