Rundveehouderij

Nieuws 4 reacties

'Veel genen voor antibiotica-resistentie in koeienmest'

Washington - Koeienmest bevat volgens Amerikaanse wetenschappers tal van bacteriesoorten die genen voor antibiotica-resistentie met zich meedragen. Ze vrezen dat deze genen overspringen naar pathogenen in de koe en vervolgens via de mest en gewassen de mens besmetten. De wetenschappers publiceerden hun bevindingen in mBio.

De onderzoekers kwamen op het idee om naar koeienmest te kijken omdat ze bij patiënten in het ziekenhuis dezelfde genen voor antibiotica-resistentie vonden als in bodemleven. Vervolgens hebben ze geprobeerd om routes voor de overdracht van deze genen in kaart te brengen. Zo kwamen ze uit bij koeienmest. In slechts vijf mestmonsters vonden de onderzoekers ruim 80 verschillende antibiotica-resistentiegenen. Er werd zelfs een geheel nieuwe stam van deze genen ontdekt, genen die resistentie tegen chlooramphenicol overdragen.

De Amerikaanse wetenschappers vinden het nog te vroeg om te zeggen dat de aanwezigheid van zo veel genensoorten met een antibiotica-resistentie in koeienmest een direct risico vormt. Wel vinden ze de ontdekking als een gegeven dat goed moet gemonitord.

Laatste reacties

 • agratax2

  Als deze bevindingen het topje van e ijsberg zijn, dan is het gebruik van antibiotica in de veehouderij snel ten einde. Tevens betekent dit dat ook in menslijke faicalien een zelfde resisentie aanwezig zal zijn. Resultaat gebruik van antibiotica door wie dan ook zal leiden tot resistentie vorming in zijn algemeenheid en moeten we als mensheid steeds maar weer op jacht naar nieuwe medicijn vormen om de resistentie een sla gvoor te zijn.

 • joannes

  Mooi dat in de ¨Zie ook¨ artikelen over dit onderwerp de oplossing als als een gegeven staat. Nb eerder gepubliceerd: http://www.boerderij.nl/Home/Nieuws/2014/3/Scherpe-daling-in-resistentie-bij-veehouderij-1491366W/ Je behoeft je dus niet extra ongerust te maken @agritax1!

 • jordi 1455

  hoe zit het met menselijke mest? Of mag dat niet benoemd worden.

 • farmerbn

  Wie heeft deze onderzoekers betaald?

Of registreer je om te kunnen reageren.