Rundveehouderij

Nieuws

Veehouders Noord-Ierland vrezen nieuw GLB

Belfast – Veehouders in Noord-Ierland vrezen dat hun bedrijf in gevaar komt door de gevolgen van het nieuwe GLB. De boeren hebben daarom op korte termijn een crisisoverleg bij elkaar geroepen om de situatie te bespreken.

Volgens de boeren halen de veehouders in dit deel van Groot-Brittannië tot nu toe gemiddeld 87 procent van hun inkomen uit de toeslagrechten. "Dat toont wel aan hoe belangrijk dat GLB voor ons is. We moeten snel zorgen dat we met één sterke stem gaan spreken om te zorgen dat onze regering dat nieuwe beleid goed in gaat vullen", aldus Sam Chesney tegenover Farmers Weekly. Chesney roept alle veehouders in Noord-Ierland op naar het crisisoverleg te komen "omdat de toekomst van jullie bedrijf op het spel staat".

Noord-Ierland vult, net als de andere landsdelen Engeland, Schotland en Wales, het nieuwe EU-beleid zelf in. De boeren eisen dat de afzonderlijke steunregelingen voor zoog- en melkkoeien stand blijven. Daarbij gaat het met name om de moeilijk begaanbare regio´s die nu wel extra steun krijgen maar dat onder het nieuwe GLB dreigen te verliezen. Chesney eist ook dat er in Noord-Ierland een zo lang mogelijke overgangstermijn komt "zodat alle boeren ruim de tijd hebben om hun bedrijf waar mogelijk aan te passen".

Of registreer je om te kunnen reageren.