RundveeNieuws

Twee jaar cel voor ex-directeur Weyl

Arnhem – Voormalig directeur Frank Weyl van de in 2010 failliet gegane runderslachterij Weyl krijgt twee jaar gevangenisstraf opgelegd, met aftrek van voorarrest.

Dit heeft het Hof van Justitie in Arnhem bepaald in een uitspraak in hoger beroep. Het wordt Weyl zwaar aangerekend dat hij als leidinggevende van de slachterij door een ingenieuze fraude geldschieters, toezichthouders en andere zakelijke partijen zo’n negen jaar lang om de tuin heeft geleid. Weyl was technisch gezien al in 2001 failliet, maar pas in 2010 viel het bedrijf om. Toen pas kwamen de banken er achter dat er iets grondig fout zat bij het bedrijf. Direct daarop draaiden ze de geldkraan dicht. Bij het faillissement verloren meer dan zeshonderd mensen hun baan. Bedrijven meldden zich met bijna 50 miljoen euro aan vorderingen. Het faillissement speelde ook in België, waarvandaan alleen al een vordering stamt van 25 miljoen euro.

De slachterij verkeerde in 2001 al in staat van technisch faillissement. Dit als gevolg van de BSE-crisis die de rundveehouderij destijds teisterde. Hierdoor kelderden de vleesprijzen en kwam de export van rundvlees naar onder meer Rusland in de knel. Weyl heeft destijds de Tweede Kamer nog benaderd om de export weer open te krijgen.

Omdat Weyl de fraude niet heeft gepleegd om zichzelf te verrijken, omdat zijn huwelijk is verbroken en omdat hij in slechte gezondheid verkeert, heeft het Hof dit aangemerkt als verzachtende omstandigheden en een relatief beperkte straf opgelegd van 24 maand met aftrek van voorarrest.

Toenmalig financieel directeur Harro Geerdink is niet in hoger beroep gegaan, maar had er al eerder voor gekozen om zijn straf uit te zitten.

Weyl is sinds het faillissement van de slachterij in Enschede nog een tijd lang actief geweest voor een kalverslachterij (Sifra Meat)  in het Franse Sarreguemines, een slachterij die in handen was van de broers Wijdenes. Zij zijn vooral actief in de arbeidsbemiddeling voor vleesbedrijven in heel Europa. De kalverslachterij ging vorig jaar failliet.

De runderslachterij in Enschede is in 2010 overgenomen door Vion. Geslacht wordt er niet meer, maar uitgesneden wordt er nog wel.

Beheer
WP Admin