Rundveehouderij

Nieuws 7764 x bekeken 8 reacties

Twee jaar cel voor ex-directeur Weyl

Arnhem - Voormalig directeur Frank Weyl van de in 2010 failliet gegane runderslachterij Weyl krijgt twee jaar gevangenisstraf opgelegd, met aftrek van voorarrest.

Dit heeft het Hof van Justitie in Arnhem bepaald in een uitspraak in hoger beroep. Het wordt Weyl zwaar aangerekend dat hij als leidinggevende van de slachterij door een ingenieuze fraude geldschieters, toezichthouders en andere zakelijke partijen zo'n negen jaar lang om de tuin heeft geleid. Weyl was technisch gezien al in 2001 failliet, maar pas in 2010 viel het bedrijf om. Toen pas kwamen de banken er achter dat er iets grondig fout zat bij het bedrijf. Direct daarop draaiden ze de geldkraan dicht. Bij het faillissement verloren meer dan zeshonderd mensen hun baan. Bedrijven meldden zich met bijna 50 miljoen euro aan vorderingen. Het faillissement speelde ook in België, waarvandaan alleen al een vordering stamt van 25 miljoen euro.

De slachterij verkeerde in 2001 al in staat van technisch faillissement. Dit als gevolg van de BSE-crisis die de rundveehouderij destijds teisterde. Hierdoor kelderden de vleesprijzen en kwam de export van rundvlees naar onder meer Rusland in de knel. Weyl heeft destijds de Tweede Kamer nog benaderd om de export weer open te krijgen.

Omdat Weyl de fraude niet heeft gepleegd om zichzelf te verrijken, omdat zijn huwelijk is verbroken en omdat hij in slechte gezondheid verkeert, heeft het Hof dit aangemerkt als verzachtende omstandigheden en een relatief beperkte straf opgelegd van 24 maand met aftrek van voorarrest.

Toenmalig financieel directeur Harro Geerdink is niet in hoger beroep gegaan, maar had er al eerder voor gekozen om zijn straf uit te zitten.

Weyl is sinds het faillissement van de slachterij in Enschede nog een tijd lang actief geweest voor een kalverslachterij (Sifra Meat)  in het Franse Sarreguemines, een slachterij die in handen was van de broers Wijdenes. Zij zijn vooral actief in de arbeidsbemiddeling voor vleesbedrijven in heel Europa. De kalverslachterij ging vorig jaar failliet.

De runderslachterij in Enschede is in 2010 overgenomen door Vion. Geslacht wordt er niet meer, maar uitgesneden wordt er nog wel.

Laatste reacties

 • floseman1

  boter bij de vis dat is de gezondste handel en geen dubbeltje meer betalen en 10 weken wachten op je centen

 • colorgrower

  Toch ben ik nieuwsgierig hoe hij dat 9 jaren lang dat heeft vol gehouden.

 • no-profile-image

  cross

  Sprak recent een boer, daarna een pikeur, die ook hoefsmid is en ondernemers worden weggepest door overheid. Boer vertelde dat zijn varkens vroeger buiten op stro lagen en het slachthuis 10 min van hem vandaan. Nu gaat slachtvee dagenlang zonder eten & drinken naar verre landen waar geen enkele controle meer is. Wet is hier zo verziekt dat je pas met 4000 stuks winst kan maken. Ook dit verhaal lezen we alleen in de media en feiten kennen we niet, die vaak 180 graden verknipt worden, zie ook mijn dossiers waar ik nog steeds mee bezig ben. Rest staat op klokkenluideronline of haagsch complot.

 • ed12345

  Van der Horst u schrijft 600 mensen verloren hun baan,ik lees 600 mensen hebben hun baan door heer Weyl 9jaar langer behouden.Dat Weyl de bak in draaid vind ik jammer ,als het andersom is en 'n bank doet een klant te kort heb ik niet gezien dat daarvoor een bankdirecteur daarvoor zitten moet in een goed beveiligd staatshotel

 • klaas.van.der.horst1

  @ed12345. De rechter stelt dat 600 mensen hun baan hebben verloren door het faillissement van Weyl, niet ik. Overigens snap ik wel waarom de rechter straffen heeft uitgesproken over de leiding van Weyl Beef. Jarenlang frauderen, zodat anderen ook hun geld moeten missen, is niet goed te praten. U zou ook niet willen dat u van zoiets het slachtoffer werd.
  Ik volg ook niet de redenering dat, als de ene boef niet wordt gepakt, de andere ook niet hoeft te zitten. Wie over de schreef gaat, moet gewoon de consequenties dragen en niet een ander verantwoordelijk maken als het eigen schuld is.

 • info479

  Waarom Is de Fa Wolff nooit veroordeeld ??

 • LUCTOR

  Ben het geheel met @klaas.van.der.horst1 eens wie met vuur speelt kan zich branden en moet dan ook de consequenties dragen.
  Vind het wel jammer dat de weegschaal hier in NL niet altijd dezelfde weegmethode toepast.

 • joannes

  Dit verhaal is op zijn minst wat opgevrolijkt wanneer ik het met de letterlijke uitspraak van de rechter vergelijk.
  ¨De rechtbank acht de beschuldiging tegen W. en G. grotendeels bewezen. Wel spreekt de rechtbank voor een deel vrij. Niet voor alle jaren kan worden bewezen dat de administratie is vervalst. Ook is niet bewezen dat de vleesvoorraad te hoog was gewaardeerd. Voor G. geldt bovendien dat niet vaststaat hij verantwoordelijk was voor de jaarstukken van Weyl Holding BV.¨
  En we weten allemaal dat vleesprijzen onderhevig zijn aan markt schommelingen en incidenten. Waardes zijn dan zeker over een periode van 9 jaar in mijn beleving moeilijk te traceren. Iedereen wist dat het Frank Weyl om volume ging met krappe marges en zeker de banken waren daar van op de hoogte. Ze hebben dan ook boter op hun hoofd om hem nu ineens op te hangen om hun eigen risicovolle beleggingen/leningen te verhullen. Het was Fortis die het probleem aanzwengelde, en aan de noodrem trok. Nu van Fortis weten hoe dat gelopen is, die hadden met hun grootspraak een deel van ABN overgenomen wat falikant fout is gelopen. Zij zijn uit eindelijk een overgenomen door de Staat die inmiddels in 2010 de scepter zwaaide. Heeft Wolff destijds één geluk gehad dat de banken nog in hun eigen reserves hun fouten konden afschrijven.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.