Rundveehouderij

Nieuws 3 reacties

Stof in stal bron van Q-koortsbacterie

Wageningen - De Q-koorts veroorzakende bacterie Coxiella burnetii komt in geitenstallen veel voor in neergedwarreld stof en kan zich daar jarenlang ophopen, en bewaard blijven. Het stof kan ook worden aangetoond in luchtmonsters, maar dan vooral bij bemonsteringsmethodes met een lage detectielimiet. Dit stelt een groep Wageningse onderzoekers vast na een aanvullend onderzoek in twee Nederlandse geitenstallen.

Het aanvullende onderzoek richtte zich met name op de meting van emissies in de zomerperiode. Bij eerder onderzoek was vooral de winterperiode onder de loep genomen.

Bij het laatste onderzoek bleek dat geen enkele meting van Staphylococcen-, E-coli- en Salmonellabacteriën in de lucht kon worden aangetoond. Entero-bacteriën konden alleen met een gevoelige meetmethode worden aangetoond. De Q-koortsbacterie Coxiella burnetii kon met name worden aangetoond met bemonsteringsmethoden met een lage detectielimiet.

Tevens bleek dat de jaaremissie van fijnstof met een aerodynamische diameter kleiner dan 10 micrometer (PM10) en waarin C. burnetii ook kan voorkomen, ruim een factor 2 hoger is dan eerder is aangetoond. Ook de gemeten jaaremissie voor ammoniak is iets hoger dan eerder gebleken. De geuremissie is echter beduidend lager, terwijl ook de uitstoot van lachgas minder is. De methaanemissie is juist weer iets groter.

De onderzoeksresultaten worden samen met andere gegevens gebruikt voor eventuele verdere aanpassing van de regels voor de melkgeitenhouderij.

Laatste reacties

  • joannes

    Vooral de laatste zin is waar het om gaat in dit artikel. De opening en waarschuwing voor meer regels. Dus geitenhouders wees gewaarschuwd. Uw toekomst is in handen van ambtenaren die met nieuwe detectie methoden nieuwe regels kunnen bepalen om een sector in het gareel te houden of te krijgen.

  • farmerbn

    Helemaal mee eens. Daarbij geeft dit onderzoek aan dat het onderzoek hiervoor ook helemaal niet ok was. Je zult vroeger afgerekend zijn over een geuremissie die nu niet meer relevant blijkt. Als je bij twee andere geitenbedrijven gaat meten heb je waarschijnlijk weer andere cijfers en conclusies. Houden die onderzoekers wel hun werk! En de ambtenaren kunnen kiezen welk rapport ze nemen om de geitenboeren te plagen.

  • info48

    Wat ik erg interessant vindt is; met eenzelfde onderzoek / bemonstering methode b.v. eens ziekenhuizen/verpleeg tehuizen te testen om de daadwerkelijke risico's in het juiste perspectief te krijgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.