Rundveehouderij

Nieuws 3 reacties

Schippers heeft geen zorg over Q-koorts koeien

Den Haag - Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) vindt het percentage met Q-koorts besmette rundveebedrijven in Duitsland geen reden voor ongerustheid.

De minister reageert in een brief aan de Tweede Kamer op een bericht in Boerderij, dat 63 procent van de Duitse melkveebedrijven besmet zou zijn. Het parlement had de minister gevraagd naar de mogelijke consequenties voor de volksgezondheid.

De minister geeft aan dat de bacterie die bij runderen voorkomt nauwelijks een gevaar voor de volksgezondheid oplevert. Bij het onderzoek gaat het om de vondst van antilichamen tegen de Coxiella burnetii-bacterie in tankmelk.

Het gaat bij runderen meestal om een andere stam dan die bij geiten actief was tijdens de grote epidemie in Nederland. Ook in Nederland is een aanmerkelijk deel van de melkveebedrijven besmet (82 procent, bleek uit een tankmelkonderzoek in 2011).  In andere landen in Europa en in de Verenigde Staten worden vergelijkbare besmettingspercentages gevonden.

Laatste reacties

 • koestal

  ze kijkt wel zorgelijk

 • Zuperboer

  Het is alleen nog wachten op Marianneke die hem gaat inkoppen en we hebben weer een reden gevonden om de melkveehouderij in NW-Europa te gaan afbranden. Nu nog stoppen met eten Marianneke en U krijgt Uw zin. Of gaan we dan lekker aan de niet van echte hamburgers te onderscheiden soyaburgers!

 • overheid

  Q-koorts bij geiten was ook ongevaarlijk.
  Pas toen het al ruimschoots te laat was werd er ingegrepen.

Of registreer je om te kunnen reageren.