Rundveehouderij

Nieuws

Regelmatig STEC-besmetting in Braziliaans rundvlees

Brussel - De Braziliaanse inspectiediensten en rundvleesbedrijven moeten beter toezicht houden op besmetting van rundvlees met STEC-bacteriën. Deze bacteriën worden regelmatig aangetroffen op rundvlees dat onder meer in Rotterdam wordt aangevoerd en daar dan moet worden teruggestuurd. Dit meldt de Europese voedselinspectie FVO in een verslag van een inspectiemissie in Brazilië.

De bacterie kan volgens het RIVM diarree veroorzaken en ook leiden tot schade aan darmen en nieren. Dit jaar zijn al diverse partijen Braziliaans rundvlees met STEC teruggestuurd naar de afzender. Dit blijkt uit meldingen in het Europese Rapid Alert Systeem (RASFF). Ook vorig jaar was dat het geval.

De FVO is in Brazilië ook op bezoek geweest bij een paar herkomstadressen van het besmette vlees en stelde daar vast dat de Braziliaanse toezichthouder traag is met het aanpakken van de problemen, en dat ook in de bedrijven zelf niet heel snel aan verbetering wordt gewerkt. Er worden echter wel verbeteringen doorgevoerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.