Rundveehouderij

Nieuws

Oostenrijk niet in 'mandje' biologische garantieprijs

Amersfoort – Oostenrijk wordt niet meegewogen in het mandje van de biologische garantieprijs van FrieslandCampina.

Begin oktober deed het bestuur hiertoe een voorstel, maar na overleg met de ledenraad is besloten het voorstel terug te trekken.

Melkveehouder Harrie Janssen, tot voor kort ledenraadslid en lid werkgroep Biologisch, laat weten dat het voorstel op basis van argumenten is gesneuveld. Hoewel er steeds meer biologische melk van Oostenrijk naar Duitsland gaat, zijn er vragen over de opbouw van de biologische melkprijs in Oostenrijk. Daardoor bestaat te veel onduidelijkheid over de gevolgen van toevoeging van Oostenrijk aan het 'mandje'. Het melkprijssysteem voor de biologische melkprijs draait nu een jaar. Het zou volgens Janssen niet verstandig zijn dit nog prille systeem met deze onzekerheid te belasten. Het systeem moet eerst de kans krijgen zich te bewijzen.

Het idee om Oostenrijk aan het 'mandje' van referentiemelkprijzen stond niet op zichzelf. Net als de uitbetalingssystematiek voor de gangbare melkprijs, wordt ook deze systematiek voor de biologisch melkprijs om de drie jaar herzien. Nederland zwaarder meewegen is dit keer niet overwogen. Argument om dit niet te doen is de relatief beperkte hoeveelheid biologische melk die in Nederland wordt geproduceerd. Tegenargument kan zijn dat 80 procent van de Nederlandse biologische melk binnen de eigen landsgrenzen wordt afgezet.

De weging van de landen ter bepaling van de biologische garantieprijs is als volgt. Denemarken 27,6 procent, Duitsland 38,6 procent, Engeland 25,9 procent en Nederland 7,9 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.