Rundveehouderij

Nieuws 5 reacties

NVWA gaat voersector beter volgen

Utrecht - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat diervoerbedrijven preciezer controleren op de juiste etikettering van producten, op de risico's van kruisbesmetting/versleping en op de dioxinemonitoring.

Dit stelt de NVWA in reactie op een Europese inspectiemissie, die gericht was op het gebruik van vetten in de veevoerbranche.

De inspecteurs van de Europese FVO (Food and Veterinary Office) constateerden dat de NVWA bij haar controle en toezichtswerk scherper moet letten op de risico's van kruiscontaminatie (bijvoorbeeld van gemedicineerd en niet-gemedicineerd voer), het gebruik van vetten die niet voor veevoer zijn bedoeld, maar alleen geschikt zijn als technisch vet, en de controle op dioxine-risico's. Ook moet de NVWA volgens het FVO beter registreren, onder meer wat precies is gecontroleerd bij bedrijven en of procedures goed zijn gevolgd of niet. De NVWA stelt deze zaken te zullen oppakken, en dat die worden meegenomen in het verbeterplan van de organisatie, dat eind vorig jaar is bekend gemaakt.

Laatste reacties

 • info48

  Dus ook op dit punt is de NVWA op de vingers getikt!....als de PRAKTISCHE kennis niet drastisch opgevoerd wordt in die organisatie en van een groot aantal mensen uit de IVOREN toren afscheid genomen wordt, zal het met dit instituut NOOIT wat worden!

 • Mozes

  Het ziet er naar uit dat private certificering steeds meer op zijn retour is.

 • poldes

  mozes,
  waarom voert fc via qulip dan onaangekondigde controle,s uit?
  jii weet op dit forum alles over zuivel en fc beter.

 • Nevedi

  Jammer dat (kennelijk) ontoereikend toezicht bij NVWA nu wordt gebracht alsof er iets mis is in de diervoedersector. Gemedicineerd voer wordt al jaren niet meer geproduceerd in Nederland en de diervoederindustrie is zélf juist de partij die afgelopen jaren bij de toeleverende oliën- en vettenindustrie én bij de Europese Commissie heeft aangedrongen op aangescherpte monitoring en aanpak van risico's. Directe aanleiding daarvoor was de dioxine affaire in Duitsland in 2011. Het idee dat meer controle op de diervoederindustrie nodig is omdat er iets mis is, is voor mij een uit de lucht gegrepen suggestie.

 • Hogman1

  NVWA dat is die club van nietswetenden die welwetenden de les leest.
  Het zijn alwetenden met dictatoriale trekjes.
  Miljoenen wordt er uit gegeven aan certificeringen en laboratorium onderzoeken door de veevoedersector.
  Calamiteiten zijn er niet meer.De rotte appels zijn dankzij de gmp certificering verwijderd.
  Gmp certificering is door gans Europa overgenomen omdat het werkt.
  Maar zie wat er gebeurt ..... de NVWA weet het beter

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.