Rundveehouderij

Nieuws 2 reacties

Mogelijk rol rietzwenkgras bij droogte

Gent - Universiteit Gent onderzoekt de mogelijkheden van het gebruik van rietzwenkgras in de veehouderij.

Reden hiervoor is de verwachting dat veehouders door klimaatsverandering in de toekomst vaker met droogte geconfronteerd worden. De universiteit kijkt met name naar het potentieel van rietzwenkgrassen voor de West-Europese landbouw.

Uit het onderzoek blijkt dat rietzwenkgras onder gunstige groeiomstandigheden gemiddeld 20 procent meer opbrengt dan Engels raaigras. Bovendien kunnen deze grote opbrengsten jaren aanhouden. In droge perioden stijgt het opbrengstverschil zelfs tot 60 procent.

Belangrijke nadelen verbonden aan rietzwenkgras zijn een lage voedingswaarde en de niet-smakelijkheid voor dieren. Dit resulteert in een lage melk- of vleesproductie. Wetenschappers hebben daarom een veredelingsprogramma opgestart voor rietzwenkgras dat aangepast is aan westerse landbouwpraktijken. Uiteindelijk zijn vier zachtbladige planten geselecteerd met een uitstekende groei en gezondheid. Zachtheid van de bladeren is van belang omdat dieren het rietzwenkgras vaak minder graag eten door de soms erg ruwe bladeren. De vier planten werden met elkaar gekruist en liggen aan de basis van een nieuwe rietzwenkgraspopulatie. Uit deze populatie vloeit het ras Femelle voort. Indien dit ras slaagt voor de officiële tests, kunnen landbouwers het ras vanaf 2016 uitzaaien.

Laatste reacties

  • farmerbn

    Het wordt commercieel gebracht: Beginnen bij het aangeven van een probleem en daarna direct een oplossing aanbieden. Even de boeren heet maken door te stellen dat ze nog even moeten wachten met bestellen. In een volgend bericht wordt het voordeel voor de boer uitgerekend en bijna het hele voordeel gaat dan met de prijs van het zaad naar de veredelaar. Bingo!

  • W Geverink

    Ik maak me niet zo druk om wat voor grassen er in mijn grasland staan. Alle grassen zijn goed zolang het jong is. Ik heb bv een veld waar voornamelijk een soort vossestaart groeid. De koeien zijn er dol op als het kort is maar als het te lang wordt wil het gaan liggen en is het heel gevoelig voor roest. In het najaar moet ik zorgen dat dat veld afgegraasd is voor dat het blad bevriest en begint op te drogen door de vorst (killing frost). De koeien kunnen anders tot aan de buik in het gras staan maar raken het niet meer aan. En jullie maar denken wat een gedoe zeg! Het duurt hier drie jaar voor je met nieuw grasland topopbrengsten haalt. Alle gras wat hier op dit moment groeid behaald goeie opbrengsten maar je moet alleen wel goed rekening houden met de zwakke kanten van bepaalde grassen. Ook denk ik dat de pens en pensbacterien zich aanpassen als er continu ruwvoer met wat meer structuur en ruwe celstof dan engels raai afgebroken moet worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.