Rundveehouderij

Nieuws 7 reacties

Mineralenadvies bekomt melkveehouder slecht

Leeuwarden - Een bureau dat melkveehouders adviseert over gebruik van extra voedingsmineralen voor melkvee, is ernstig tekort geschoten tegenover een Friese maatschap.

Die zag in 2006 en 2007 de melkkoeien omvallen als gevolg van een overdosering van meerdere mineralen/sporenelementen, zoals koper, kopersulfaat, kobalt en selenium.

Dit blijkt uit een tussenuitspraak in een hoger beroep bij het Gerechtshof in Leeuwarden. Het adviesbureau heeft volgens een getuige-deskundige niet professioneel gehandeld en is volgens de rechter ook tekortgeschoten in de zorgplicht tegenover de maatschap. De maatschap is ook niet in alle opzichten vrij te pleiten, omdat die eerder aan de bel had moeten trekken over de vastgestelde problemen, meent de rechter. De rechter geeft beide partijen daarom een laatste kans om nog een aantal geschilpunten op te lossen, alvorens een definitief vonnis wordt uitgesproken.

De Friese maatschap werkte al sinds 2001 met het adviesbureau uit Lemelerveld. Oogmerk daarbij was de productiviteit van het melkvee verder te kunnen verhogen. In 2006 ontstonden echter problemen. Diverse koeien werden ziek, vielen uit en een aantal stierf. Uit onderzoek door de Gezondheidsdienst voor Dieren kwam het beeld naar voren dat gedurende lange tijd een overmaat aan mineralen was verstrekt en dat er sprake geweest moest zijn van een chronische kopervergiftiging. Dat strookt met het relaas, zoals dat ook bij de vijf eerdere rechtszaken over dezelfde kwestie was gedaan.

Na de eerste problemen stelde het adviesbureau voor om de mineralengift verder te verhogen. Niet op basis van onderzoek, maar na een beoordeling van het vee op zicht. Een adviseur van het bureau dacht dat het vee leed aan een tekort in plaats van een te veel aan sporenelementen. Daarbij ging het uit van (hogere) Amerikaanse normen. Dit leidde tot nog grotere problemen. Toen eind 2006 gestopt werd met het toedienen van de mineralen, verdwenen de problemen.

Een getuige-deskundige van bureau Voer Raad in Groenekan stelt dat veehouders zeer voorzichtig moeten zijn met het geven van extra doses mineralen, met name kopersulfaat en seleen. Ook stelt hij dat wel in beeld is wat de gevaren zijn van enkelvoudige mineralen, maar niet wat het risico is van mineralencocktails. Dit is nagenoeg niet onderzocht.

Laatste reacties

 • koeboertje

  Zelf geef ik nooit mineralen aan het melkvee ,alleen jongvee wat in de zomer buiten loopt zonder krachtvoer krijgen 2 mineralen bolussen in .
  Is bovenstaande veehouder gezwicht voor de verkooppraatjes van de mineralenleverancier ?
  Eerst bloedonderzoek doen op mineralen tekorten voordat je wat gaat toedienen

 • Mozes

  Ik doe sinds een jaar mee aan tankmelk-mineraal van de GD. Een aantal keren per jaar wordt via de melk onderzocht of het niveau van verschillende mineralen goed, te laag of te hoog is.
  Daar kan ik de gift vervolgens op aanpassen.

 • Mijssel

  Ongelofelijk dat zulke besluiten nog steeds genomen worden 'op het oog'. Niet van deze tijd, kost je klauwen met geld zonder zeker te weten of het nut heeft! Of erger zoals in dit geval schadelijk is! Meten is weten en GD tankmelk mineraal is hier inderdaad een aanrader.

 • sonderen dairy

  Hier is overduidelijk ook met het oude natriumselenium gevoerd. Dat wettelijk aan normen ligt , natriumselenium is maar zout !! Dus overvoerd
  En knetterouderwets ! Wat een verstand

 • mtseshuis

  Tja, wat moet je ook met al die zelf benoemde specialisten buiten de gangbare voervoorlichters om? Als die het al niet weten, dan houdt het al snel op...

 • koestal

  koper is vergif,dat kan nooit goed gaan

 • leo,s vriend

  @Koestal, TE VEEL koper is vergif, tekort is ook super schadelijk.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.