Rundveehouderij

Nieuws 11066 x bekeken 3 reacties

Melkprijsdaling FrieslandCampina zet door

Amersfoort - Leden van FrieslandCampina ontvangen over april €1,24 per 100 kilo minder dan over maart. Daarmee zet de melkprijsdaling versterkt door bij de zuivelfabrikant. Het weerspiegelt de tendens op de zuivelmarkt.

Ruim twee weken geleden kondigde DOC Kaas al een daling van het voorschot over maart aan met €2,68 per 100 kilo.

Leden van FrieslandCampina ontvangen over april een contant voorschot van €41,16 per 100 kilo. Dit de prijs exclusief btw, bij een leverantie van 7 ton melk per jaar en na aftrek van 5 cent heffing voor ZuivelNL.

Opvallend is dat FrieslandCampina met deze melkprijs zakt onder het uitbetaalniveau van de Scandinavische zuivelcoöperatie Arla. Die handhaaft de voorschotprijs voor april op €42,20 per 100 kilo, bij 4,2 procent vet en 3,4 procent eiwit.

Voor FrieslandCampina het de tweede verlaging op rij. In maart werd met 50 cent per 100 kilo verlaagd. Hiermee loopt FrieslandCampina naar eigen zeggen vooruit op de te verwachten lagere melkprijzen bij referentiebedrijven in de komende maand. Al die bedrijven hebben last van dalende noteringen voor kaas, melkpoeder en boter.

Opmerkelijk is dat de biologische voorschotprijs voor april juist iets omhoog gaat bij Friesland. Daar bedraagt het contante voorschot (bij 5 ton melk per jaar) €51,39 per 100 kilo, tegenover nog €49,89 in maart. Dat is volgens FrieslandCampina gevolg van het feit dat de biologische melkprijzen bij andere fabrieken in februari en maart te laag zijn ingeschat. Vooral de biologische prijzen in het Verenigd Koninkrijk blijken veel hoger te zijn geweest.

Laatste reacties

  • koestal

    jammer,maar was een keer te verwachten

  • BO(skabout)ER

    ik verwacht bij de andere fabrieken een nog minstens zo grote daling. Ik denk dat het tot september gaat zakken. En dan weer de tendens omhoog!

  • lambert02

    wen er maar aan word alleen maar lager naar 2015

Of registreer je om te kunnen reageren.