Rundveehouderij

Nieuws 2 reactieslaatste update:16 apr 2014

Meevaller voor Fonterra-veiling

Auckland - De opbrengst van zuivelproducten op de internetveiling van de Nieuw-Zeelandse coöperatie Fonterra zijn op dinsdagmiddag 15 april minder hard gedaald dan vooraf gedacht.

Voorafgaand aan de veiling werd er door diverse media namelijk gespeculeerd over een daling van 10 procent of meer. Uiteindelijk laat de beursindex een daling zien van 'maar' 2,6 procent. Een hele geruststelling voor zuivelhandelaren.

Vrees was er voor de notering van het vollemelkpoeder maar de gemiddelde prijs van het product laat een milde daling zien van 1,1 procent ten opzichte van de vorige veiling. Per ton brengt het product 3.990 dollar (€2.886) op. Bij levering in juni en juli daalt het product respectievelijk 1 en 1,6 procent in prijs. Bij levering in augustus daalt de prijs wel fors, dan gaat er bijna 11 procent van de prijs af.

Mageremelkpoeder daalt gemiddeld 3,8 procent in prijs en brengt 3.969 dollar (€2.870) op per ton. Bij dit product daalt de prijs bij levering in mei met 5 procent en wordt de prijsdaling pas vanaf september weer kleiner (-1,5 procent).

Boterolie laat als enige product op de veiling een plusje zien. Er wordt gemiddeld 0,6 procent meer voor het product betaald met 4.086 dollar (€2.955) per ton. Bij levering in oktober daalt de prijs van boterolie met 1,1 procent ten opzichte van de vorige veiling.

Grootste daler op de veiling is het product butter milk powder (karnemelksepoeder) het product brengt gemiddeld 4.075 dollar (€2.947) per ton op. Kaas (cheddar) daalt 3,3 procent in prijs en brengt 4.273 dollar (€3.090) per ton op.

In totaal werd er ruim 36.5000 ton zuivel verhandeld in iets meer dan twee uur tijd en waren er twaalf biedrondes nodig om de zuivel van eigenaar te laten wisselen.

Laatste reacties

  • joopi

    Auckland - De opbrengst van zuivelproducten op de internetveiling van de Nieuw-Zeelandse coöperatie Fonterra zijn op dinsdagmiddag 15 mei minder hard gedaald dan vooraf gedacht.

    Best knap dat jullie dat al op 16 april 2014 weten, maar duiding ? Hebben we de bodem gezien ?

  • marjanschaftenaar

    Moet 15 april zijn, ik was er kennelijk niet helemaal bij met mijn gedachten. Of de bodem bereikt is, dat is lastig te zeggen. Klaas heeft donderdag weer een zuivelanalyse en dan is meestal wel duidelijk wat de veiling voor een impact heeft op de stemming op de zuivelmarkt.

Of registreer je om te kunnen reageren.