Rundveehouderij

Nieuws laatste update:10 apr 2014

Mageremelkpoeder blijft achter in wereldhandel

Wereldwijd is er in 2013 minder magermelkpoeder verhandeld, daarnaast wordt China een steeds belangrijkere importeur van zuivelproducten.

Uit het rapport Wereldhandel Actueel van het Productschap Zuivel blijkt dat er in 2013 wereldwijd minder melkpoeder is verhandeld dan in 2012. De handel in de overige producten, kaas, boter en boterolie en niet mager melkpoeder steeg juist.

Uit het rapport blijkt ook dat China steeds belangrijker wordt voor de zuivelhandel. Het land staat in alle productcategorieën in de top tien van importeurs. Wat betreft de export is Amerika sterk in opkomst.

Hoewel er in het laatste kwartaal van 2013 nog een flinke stijging van de handel plaatsvond, daalde de handel in mager melkpoeder in heel 2013 met 4,2 procent naar 1,6 miljoen ton. Opvallend is dat de export van magermelkpoeder vanuit Amerika sterk toe nam (+25 procent), de export vanuit EU28 nam met maar liefst 21 procent af. Hiermee is Amerika veruit de grootste exporteur van mager melkpoeder op de wereldmarkt.

Grootste koper van magermelkpoeder is China. De afname van mager melkpoeder door dit land bedroeg in 2012 circa 270 duizend ton. Dat is 68 procent meer dan in 2012.

De wereldhandel in kaas steeg met 2,1 procent naar bijna 1,8 miljoen ton. 44 procent van de verhandelde kaas komt uit de EU, waarvan 8,6 procent uit Nederland.

Grootste afnemer van kaasproducten is Rusland. De Russen hebben in 2013 zo'n 315 miljoen kilo kaas geïmporteerd, 2 procent meer dan in 2012. China staat op plaats 10 als importeur van kaas, het volume van het geïmporteerde product is gestegen met 27 procent.

In totaal is er in 2013 zo'n 775 duizend ton boter en boterolie verhandeld op de wereldmarkt, een plus van 4 procent. De Verenigde Staten zijn grotendeels verantwoordelijk voor de flinke handelstoename. Het land heeft in 2013 maar liefst 89 procent meer boter en boterolie afgezet op de wereldmarkt. 2012 was voor de VS een moeilijk jaar en in 2013 kon de export zich weer herstellen. Grootste afnemer van deze producten is Rusland. De EU volgt en laat een import stijging zien van 81 procent. China bezet plaats drie en heeft 21 procent meer boter en boterolie afgenomen.

China is de grootste afnemer van niet mager melkpoeder. De handel van dit product naar China steeg in 2013 spectaculair met 57 procent naar zo'n 710 duizend ton. Ter vergelijking, Venezuela is tweede importeur van dit product en voerde circa 190 duizend ton in. Meer dan de helft van het wereldhandelsvolume van het niet magere melkpoeder komt voor rekening van Nieuw-Zeeland die meer dan 1.250 duizend ton heeft geëxporteerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.