RundveeNieuws

Landbouwraad: geen zachte landing afschaffen melkquotum

Luxemburg – De Europese raad van landbouwministers lijkt geen maatregelen te gaan nemen voor een zachte landing bij het afschaffen van het melkquotum in 2015.

Dat blijkt tijdens de Europese landbouwraadvergadering in Luxemburg. Oostenrijk heeft met steun van Duitsland, Denemarken, Ierland, België en Nederland gevraagd of het juridisch houdbaar is als boeren superheffing moeten betalen nadat het melkquotum in 2015 is afgeschaft. De juristen concluderen dat dit juridisch mogelijk is. Dit is in lijn met de visie van de Europese Commissie. Extra maatregelen zijn volgens de Commissie ook niet nodig. De huidige regelgeving met het zuivelpakket, dat het mogelijk maakt voor producenten om zich te verenigen en daarmee een sterkere marktpositie te krijgen, is volgens de Europese Commissie voldoende.

Een aantal landen, waaronder Nederland, blijft pleiten voor een zachte landing bij het afschaffen van het melkquotum, waardoor melkveehouders hun productie al kunnen uitbreiden zonder zeer hoge superheffing te hoeven betalen. Dit kan door een vetcorrectie toe te passen. Tien landen zijn voorstander van een zachte landing, maar daarmee is er geen meerderheid. Een aantal andere landen, waaronder Frankrijk is tegen de zachte landing, omdat hiermee de markt verstoord zou worden.

Om de voorstanders van een soepeler quotering tegemoet te komen heeft de Europese Commissie wel toegezegd om in juni onderzoek te doen naar de effecten van het beëindigen van het melkquotum op de zuivelmarkt. Hierbij zal ook gekeken worden naar het effect van  het zuivelpakket op de zuivelmarkt, om te kijken of extra maatregelen noodzakelijk zijn. De Landbouwraad zal dit opnieuw bespreken.

Beheer
WP Admin