Rundveehouderij

Nieuws 2763 x bekeken

Import nuchtere kalveren uit Polen gehalveerd

Zoetermeer - De import van nuchtere kalveren vanuit Polen is in de eerste drie maanden van dit jaar ongeveer gehalveerd ten opzichte van dezelfde periode van 2013.

Ook de import van nuchtere kalveren uit Litouwen is gedaald.

De daling van de import volgt op berichten dat in delen van Polen en Litouwen Afrikaanse varkenspest is gesignaleerd. In reactie daarop heeft de Stichting Kwaliteitsgarantie Vleeskalversector (SKV) de eisen voor de invoer van nuka's uit deze landen geleidelijk verder aangescherpt. Uit bepaalde delen van Polen en Litouwen mogen in het geheel geen nuchtere kalveren meer naar Nederland worden gehaald, in andere delen slechts onder strenge voorwaarden.

Hierdoor is de invoer van nuka's uit Polen tot en met week 12 gedaald van 16.372 stuks in 2013 naar 8.432 stuks dit jaar, Zo blijkt uit cijfers van het Productschap Vee en Vlees. Met name sinds de tweede helft van februari is de invoer sterk teruggelopen. Vanuit Litouwen zijn in dezelfde periode 7.858 nuka's ingevoerd, tegenover 8.472 stuks in het eerste kwartaal van 2013.

In Polen en Litouwen worden kalveren gecontroleerd op herkomst in de verzamelcentra ter plekke die onder toezicht van de SKV staan, in Nederland worden de digitale paspoorten van de kalveren nogmaals gecontroleerd op herkomst. De SKV werkt daarvoor met een Handboek Herkomstregio Vleeskalveren. Daarin staan per land alle paspoortkenmerken weergegeven.

De SKV heeft het handboek vorig jaar laten opstellen naar aanleiding van een uitbraak van Bovine Virus Diarrhee (BVD type2) in Duitsland. Het handboek was toen behulpzaam bij de kanalisatie van niet-verdachte nuka's.

Of registreer je om te kunnen reageren.