Rundveehouderij

Nieuws 10 reacties

'Het wordt een toer om alle lidstaten achter derogatie te krijgen'

Barneveld - Het wordt nog een toer om alle Europese lidstaten vóór de Nederlandse derogatie te laten stemmen. Dat zei staatssecretaris Sharon Dijksma tijdens de jubileumbijeenkomst van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders maandagavond in Barneveld.

"Derogatie is geen recht, maar dat moeten we iedere keer weer verdienen door aan te tonen dat we aan de voorwaarden voldoen." Ze wees er op dat het van groot belang is voor de hele Nederlandse veehouderij dat Nederland de derogatie binnenhaalt. "Als we die niet krijgen hebben we in één keer een gigantisch mestoverschot en dat is dan ook voor de pluimveehouderij een probleem", aldus Dijksma.

Veel pluimveehouders vinden dat de pluimveesector de zaakjes voor wat betreft mest op orde heeft en vinden het zeer onterecht dat de dierrechten blijven gehandhaafd voor hun sector. Dijksma wees er op dat de EU het Nederlandse mestoverschot ziet als een probleem van de totale Nederlandse veehouderij. "Het mestprobleem wordt in Brussel niet per sector beoordeeld", aldus Dijksma. "De beleving is nu dat de melkveehouderij ongebreideld kan groeien, maar dat is niet de werkelijkheid", aldus Dijksma.

Laatste reacties

 • ikkethuis

  Brussel ziet het Nederlandse mestprobleem, om op deze manier de veehouderij sectoren in eigen(andere landen als nederland) betere kansen te geven. Dit is concurentie vervalsing, en dat moet iedereen nu eindelijk toch eens in gaan zien. Ieder lidstaat praat om zijn eigen voordelen te krijgen, en Nederland wat voorop loopt , en als klein landje maar ja knikt, komt er dus elke keer weer het slechtste van af. Op deze manier vraag ik me af of het als landbouw sector niet beter was om uit de unie te stappen.

 • bertes

  veel Nederlanders en de politiek, hebben een grote hekel aan de landbouw. eerst tegen Brussel zeggen dat het grondwater slecht is enz.
  en dan gaan vragen om versoepeling. België heeft het mestprobleem allang opgelost. die hoor je niet. en lachen die Nederlanders uit.

 • ae-ea

  Ik denk dat ze banger zijn voor de oplossing, als voor het 'probleem' zelf.

 • koen.kerkhof1

  Het was een bijzonder zwakke vertoning van mevrouw Dijksma gisteren in Barneveld. Op vragen uit de zaal wist ze geen antwoord op te geven.
  Ook probeerde ze de pluimveehouders blij te maken met de derogatie.

 • ...............

  Ze heeft er gewoon niets van begrepen.
  Eerst heeft mevrouw het onderwijs in de afgrond gestort en nu is ze op Landbouw gezet om het daar ook even te klaren.

 • groot boerdam

  Wat moet dat mens op landbouw,dat had de vvd ook nooit goed moeten vinden maar zal wel weer ergens voor wisselgeld zijn!

 • zon

  De melkboeren hebben de voordelen,zij plukken de vruchten van minder mestafvoeren en meer opbrengsten van het land.
  Waarom moeten de varkens en kippenboeren hiervoor boeten?

  Gun de varkens en kippenboeren dan ook wat zoals bv,stoppen met klepkeuring en stoppen met onafhankelijke bemonstering van mest.


 • Aalderink 111

  alle inspanning vanuit de sector wordt teniet gedaan. Korten die normen en verder boeit het dijksma niks. Op papier een groter mest probleem creeren bij een steeds armer wordende grond. Terwijl wij hier het klimaat hebben om te kunnen produceren.
  Daarnaast probeert dijksma om alle sectoren tegen elkaar op te zetten en zo een nog zwakkere landbouw vertegenwoordiging te creeren. Laten we hier voor oppassen en hopen dat dit mens zsm ander werk zoekt. haar doel om de sector te elimineren lukt al aardig.

 • Venstra

  Dus we zijn met 10 jaar mestinjecteren niks opgeschoten??
  Minder of juist MEER uitspoeling. Tijd voor ONafhankelijk onderzoek.

 • Wim Toornstra

  Begin een beetje Dijksma moe te worden.
  Elke keer weer dat mooie grote gezicht op mijn scherm met een slecht bericht voor de landbouw.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.